idrott
Svenska barn är de mest stillasittande i Norden, och ohälsan bland unga ökar. Idrotten motverkar detta. Det är därför viktigt att det finns tillräckligt med idrottsytor nära bostäderna, menar artikelförfattarna. Foto: TT
Debattinlägg

”Glöm inte idrottsplatserna när ni bygger”

”Vi vet av lång erfarenhet att det som inte finns med tidigt i planeringen sannolikt inte heller finns med när husen är byggda och familjerna flyttar in”, skriver Björn Eriksson och Hans Wallenstam.

Om debattörerna

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet SISU Idrottsutbildarna
Hans Wallenstam
VD Wallenstam

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Boende är mer än en bostad. Vi utvecklar socialt hållbara bostadsområden där människor mår bra både fysiskt och psykisk.

Men då måste mötesplatser och en meningsfull fritid finnas med när kommunen planerar.

Sverige har Europas starkaste urbanisering och en växande befolkning. Boverket menar att det behövs 600 000 nya bostäder fram till 2025. Många av dessa bostäder kommer att byggas i våra större och växande städer.

Samtidigt ser vi att stillasittande är idag en av de vanligaste folkhälsosjukdomarna och behovet av motion och rörelse har aldrig varit större än idag.

Enligt en rapport från nordiska ministerrådet är svenska barn de mest stillasittande i Norden. Ohälsan bland unga ökar och det finns en bristande tro på framtiden för samhället och en själv.

Riksidrottsförbundet och Wallenstam är två helt olika aktörer som verkar i bostadsområden runt om i landet och vi kommer finnas i de nya som byggs.

Wallenstam bygger hyresrätter som man förvaltar och Riksidrottsförbundet organiserar stora delar av idrottssverige.

Även om vi har olika mål med vår verksamhet har vi också mycket gemensamt. Vi vill vara med och skapa ett samhälle som håller ihop, där människor mår bra och har tillit till varandra.

Vi tror att mötesplatser, meningsfull fritid och idrott är viktiga delar när vi utvecklar socialt hållbara bostadsområden. Forskningen visar att ungdomar som idrottar har bättre självkänsla, färre depressiva symtom och begår färre brott.

Om ytterligare 100 ungdomar skulle börja idrotta kommer fem av dem slippa drabbas av depression och 25 slippa symtom som magont, huvudvärk med mera.

Idrotten ger glädje, gemenskap och bidrar till möten över gränser. Barn, ungdomar och föräldrar får genom idrotten nya vänner och detta bidrar till minskad segregation.

I en nyligen presenterad undersökning av Riksidrottsförbundet svarar bara var tredje kommun att den har en långsiktig planering för idrottsytor.

Vi vet av lång erfarenhet att det som inte finns med tidigt i planeringen sannolikt inte heller finnas med när husen är byggda och familjerna flyttar in.

Vi vet också att avståndet från bostaden till fritidsaktiviteten är en exkluderande faktor.

Bristen på idrottsytor gör att många barn står i kö för att få plats istället för att springa, slå en kullerbytta eller sparka på en boll.

Att det planeras för en infrastruktur med hallar, planer, banor och så vidare som ger alla möjlighet att idrotta är en viktig del av ett socialt hållbart samhälle.

Om kommunerna tar ett större ansvar för att planera in idrotten från början kan vi som är med och organiserar idrotten och förvaltar bostadsområdena tillsammans bidra till socialt hållbara bostadsområden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.