Foto: Jessica Gow / TT
Debattinlägg

”Inför ångerperiod för sms-lån”

Sms-lån ·

”En reflektionsperiod motverkar impulslån och lån i påverkat tillstånd, som kan ske vid exempelvis spelmissbruk eller alkoholpåverkan”, skriver Ola Johansson och Rickard Nordin.

Om debattörerna

Ola Johansson
Riksdagsledamot (C)
Rickard Nordin
Riksdagsledamot Justitieutskottet (C)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Kortfristiga lån med hög ränta. I vardagstal klumpar vi ofta ihop det till ”sms-lån” eftersom det är precis så många människor kommer i kontakt med det.

Ett snabbt sms och du har pengar på kontot. Men det innebär i många fall så mycket mer än snabba pengar. Det handlar om en skuldsättning som snabbt blir till ett växande problem för många av de människor som använder sig av den här typen av snabba lån.

En ökad skuldsättning som är svår att ta sig ur drabbar både den enskilda individen och i förlängningen även samhället i stort. Vi vill se en förändring och föreslår därför tre konkreta åtgärder för att förändra dagens situation och minska riskerna för människor att hamna i skuldfällan.

1. Inför en reflektionsperiod vid besked om snabblån

Ett av de stora problemen i samhället är överskuldsättning och människor som inte klarar av att betala sina räkningar. Det leder till betalningsanmärkningar och långdragna processer som kan vara förödande för de enskilda personerna. Det blir också svårare att hyra bostad, teckna mobilabonnemang och mycket mer.

Ett av dessa problem handlar om sms-lån. Det är snabba mindre krediter som ofta tas med kort återbetalningstid och hög effektiv ränta. Ibland kan sådana lån vara en god lösning för den med små marginaler som behöver byta ett kylskåp men inte har pengar förrän vid nästa lön.

Det är dock ytterst sällan som pengarna behövs absolut omgående. Det är därför rimligt att följa Finlands exempel och införa förbud mot att ta sådana lån vissa tider på dygnet, exempelvis 22-06, och att införa en reflektionsperiod på 24 timmar där låntagaren återigen måste bekräfta lånet för att få det utbetalat.

Det motverkar impulslån och lån i påverkat tillstånd som kan ske vid exempelvis spelmissbruk eller alkoholpåverkan.

Det manar också till eftertanke och ett övervägande av behovet av lånet. De som dock verkligen behöver lånet enligt exemplet ovan har ändå möjlighet att ta det då mindre krediter oftast är komplicerat att få via vanliga banker.

2. Utred möjligheten till saneringslån för hushåll med betalningssvårigheter

Många av hushållen som hamnar i skuldsättning har många olika krediter till höga räntor. Ett sätt att komma ur detta är den modell som finns i Finland kallat saneringslån. Där finns en stiftelse ägd av bland annat brottspåföljdsverket och kyrkorna som ger borgen för lån till skuldtyngda hushåll.

I mångt och mycketär det precis det som görs i TV3:s Lyxfällan. Alla krediter samlas ihop till ett enda lån och det går stiftelsen i borgen för. Kreditkort och andra möjligheter till konsumtionskrediter avskaffas och ett månadsbelopp går till avbetalning enligt den avbetalningsplan som görs upp.

Regeringen bör utreda möjligheterna för att inrätta motsvarande möjligheter till saneringslån i Sverige. Finns det intresse från det civila samhället att delta likt i Finland bör den möjligheten undersökas extra.

3. Korta köerna till budget- och skuldrådgivare.

Överskuldsättningenär som tidigare konstaterats ett av de stora problemen i vårt samhälle. Det är därför viktig att den budget- och skuldrådgivning som finns är tillgänglig och enkel att få tillträde till.

Ingen ska behöva vänta längre än fyra veckor från den första kontakten för att få tillgång till den expertis som finns.

Många gånger sker kontakten som en sista utväg och ett rop på hjälp, då är det viktigt att beslut och möten kan ske snabbt och att den som har problem med skulder inte drivs än djupare ner i skuldfällan innan hjälpen kommer till.

Dessa tre åtgärder tror vi skulle kunna förbättra situationen. Det skulle fortfarande göra det möjligt för människor att få fram kapital på andra sätt än exempelvis genom banklån med stora säkerheter, men det skulle samtidigt vara ett effektivt stöd för de som lätt riskerar att hamna i skuldfällan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.