Foto: Annika Af Klercker / TT
Debattinlägg

”Inför ett tredje juridiskt kön!”

”Jag står alltid upp för frihet av alla slag ekonomisk, social samt fri rörlighet. Därför är det självklart för mig att man borde stödja en lagstiftning för ett tredje juridiskt kön.”, säger debattören.

Om debattören

Philip Maras
Andre vice ordförande, MUF Lidingö

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi lever i en värld där människor mer och mer känner att de inte tillhör den stora majoriteten. Detta är kopplat till flera faktorer såsom en ökad acceptans i samhället, mer kunskap kring ämnet och stora förebilder i världen som vågar visa deras riktiga jag.

Men vi har inte kommit itu med människor som känner sig som varken man eller kvinna. För mig är svaret självklart, inför ett tredje juridiskt kön!

För mig är detta inte ett medicinskt, moraliskt eller “kappan efter vinden”-val utan ett ideologiskt val: det är människans rätt till att bestämma över sig själv.

Det är inte upp till staten att bestämma över någons könstillhörighet utan upp till individen.

Jag står alltid upp för frihet av alla slag ekonomisk, social samt fri rörlighet. Därför är det självklart för mig att man borde stödja en lagstiftning för ett tredje juridiskt kön.

Jag förnekar inte att det finns biologiska kön, sedan vad man känner sig som är upp till var och en att bestämma. Sedan förstår vi att detta blivit lite av ett skämt för vissa i samhället som yttrar att de skulle identifiera sig som attackhelikoptrar.

Men jag står upp för människors rätt att bestämma över sig själv.

Jag tror även att det finns få människor som skulle genomgå hela processen bara för att stå upp i protest.

Men detta är något som grundar sig i känslor och människans individuella rätt. Därmed så tycker jag att medicinska frågor och frihetsfrågor går hand i hand.

Jag står upp för det för det fria skolvalet för att jag tror på att individen gör bättre beslut kring en själv än vad staten kan göra.

Konservativa partier har fått bilden av att de inte bryr sig om HBTQ+ frågor i samhället, men det gör dem.

De vill inte att sexualitet, etnicitet, trosuppfattning eller kön ska spela någon roll och att du själv bestämmer över vem du är och din framtid.

Men när det kommer till det tredje juridiskt könet så är partierna på något sätt helt emot? Då gör man just det som man hatar själv, man inskränker någons frihet!

År 2017 ansåg 1000 människor i Sverige att de varken tillhörde man eller kvinna. Detta var en ökning med 25% sedan 2016. Antalet kommer att fortsätta öka med åren som kommer.

Staten måste vara förberedda inför morgondagens samhällsproblem och inte känna sig obekväma att vara progressiva.

Det minsta staten kan göra för en icke-binär är att ge de rätten att bestämma över sig själva.

Det gör vi genom att säkerställa deras juridiska rätt. Det kan vi säkerställa genom att ha nedskrivet i deras identitetshandling att de är varken man eller kvinna.

Hur det kommer se ut i praktiken är upp till staten att bestämma men ett enkelt X istället för F eller M skulle vara nog.

Vad man än tycker i frågan så kommer fortfarande dessa 1000+ personer att känna sig som varken man eller kvinna. Vi kan inte förneka en grupp personer bara för att vi har lite kunskap kring ämnet.

Detta skulle bland annat kunna innebära ett införande av könsneutrala personnummer, till skillnad från i dag då den näst sista siffran talar om vilket juridiskt kön du har ett udda om du har ett manligt kön, jämnt om du har kvinnligt.

Personnummer är något man får när man föds och genom att säkerställa att man kan sätta något utöver man eller kvinna för intersexuella, dvs inte helt tydligt vilket kön personen har, personer. Detta ser vi redan hända i andra europeiska länder såsom Tyskland.

Det är inte upp till staten att bestämma över en människas liv och deras uppfattningar. Ett tredje kön för de som känner sig som varken man eller kvinna är ett stort kliv i det progressiva hållet och något som vi förr eller senare måste besluta om.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.