Debattinlägg

Inför policy för parfymer på alla arbetsplatser

PARFYMFRITT ·

Lisa Billö om parfymkänslighet och behovet av parfymfria arbetsplatser:

Kemisk intolerans är ett dolt handikapp som drabbar upp till var tredje människa. Men för den som exempelvis inte tål parfymer är det svårt att be andra människor att ”anpassa” sig  och många av mina vänner har valt bort vänskapen till förmån för sina parfymer. Genom att avstå parfymer på jobbet och i skolan kan vi minska sjukfrånvaron för alla, skriver Lisa Billö.

Att bli sjuk av parfymkemikalier är ett snabbt växande hälsoproblem. Hela 10-30 procent av befolkningen är drabbad av någon form av känslighet för kemiska ämnen, och dryga tre procent är så svårt skadade att de kraftigt inskränks i sin vardag.

Självklara saker som att handla mat i en affär kan innebära lång tids sjukdom för mig och andra som är drabbade av MCS, Multiple Chemical Sensitivity – eller kemisk intolerans, som det också kallas. Det innebär att man blir sjuk av en låg dos av kemikalier, ett handikapp som gör att man inte fritt kan vistas ute i samhället bland annat på grund av andra människors parfymer.

Jag kan inte sitta på en buss tillsammans med andra människor som använder parfymerade produkter, gå på bio, teater, restaurang, söka vård eller gå på privata fester och tillställningar.

Att be andra människor att ”anpassa” sig känns svårt. Många av mina vänner har valt bort vår vänskap till förmån för sina parfymer. Mina barn blir sjuka varje dag i skolan på grund av kompisars och lärares parfymerade produkter och sköljmedel. Det gör att de missar mycket av undervisningen. När de är där har de inte samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen som andra barn, på grund av de symptom de får.

Eftersom det är ett dolt handikapp möts de dessutom av ifrågasättande från rektor och personal.

Hos många av våra medlemmar ser vi ofta raserad ekonomi som följd av sjukskrivningar och till och med förlorad tjänst. I många fall hade det gått att undvika genom förstående arbetskamrater och omgivning. De flesta mår bra i en frisk miljö och är helt eller delvis arbetsföra.

Att leva med MCS påverkar i stor utsträckning individens möjlighet till skola, arbete och försörjning, men leder även många gånger till stor social isolation.

Parfym består till 95-100 procent av syntetiska kemikalier, vilket gör att även personer som inte är kemiskt intoleranta eller allergiker påverkas negativt. Barn är särskilt utsatta. Huvudvärk, illamående, koncentrationssvårigheter och trötthet är vanliga symptom.

Precis som vid tobaksrökning påverkas omgivningen vare sig de vill eller inte, så kallad passiv parfymering. Genom att avstå parfymer på arbetsplatsen kan man inte bara undvika onödiga sjukskrivningar utan även minska sjukfrånvaron för alla. Parfymer påverkar omgivningen även på bussen, i affären, i skolan och andra offentliga platser.

Parfymer kan finnas i deodoranter, schampo, hårstylingprodukter, rakprodukter, hudkrämer, tvättmedel, sköljmedel och rengöringsprodukter. Alla produkter finns som bra parfymfria alternativ.

Förutom kemikalier i parfymer kan även tobaksrök, sköljmedel, mögel, emissioner från byggnadsmaterial, trycksvärta, kemikalier i elektroniska apparater, möbler och textilier, levande ljus och bilavgaser utlösa symptom. Vanliga symptom vid MCS kan vara yrsel, illamående, hjärndimma, värk i muskler och leder, slem i halsen, heshet, hosta, nästäppa, bröstsmärtor, hjärtklappning, hudutslag, feber, humörsvängningar och nedstämdhet.

MCS Sweden, Riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade arbetar för att inte fler människor skall drabbas och för att de som redan är skadade skall kunna vistas i samhället på samma villkor som alla andra.

Därför ser vi gärna en parfympolicy på alla arbetsplatser och skolor, där de anställda uppmuntras att använda parfymfria produkter.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.