Foto: Charlie Riedel
Debattinlägg

”Inför sommartid för evigt!”

Publicerad
OPINION ·

”I detta mörka land behöver vi ljuset. Ljus minskar antal depressioner. Att låta sommartiden vara kvar ger en regelbundet för vår kropp vilket den eftersträvar och tidsomställningen rubbar och folk rör sig mer – vilket är bra för folkhälsan”, skriver Dorotea Pettersson.

Om debattören

Dorotea Pettersson
Tidscoach, författare och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hur många gånger har jag inte påbörjat den här artikeln, i verkligheten och i huvudet?

Men okej, här kommer den igen, den här gången med rubriken: Varför måste vi ändra på klockan?

Jag borde inte bli frustrerad, jag vet. Det är ju bara en liten timme, jag vet. Men det är precis det som gör mig så irriterad.  

För mig och många andra orsakar denna förlorade timme stor trötthet. Jag är sådan som lätt blir jetlag och det tar några dagar innan jag återhämtat mig.

Varför ska ett dumt politiskt beslut styra över min fysiska rytm?

Sedan till något mycket värre, denna, vår förlorade timme, innebär att det under de närmaste två veckorna, så kommer ungefär trettio svenskar att dö av hjärtinfarkt som en direkt följd av den stress som orsakas av bytet till sommartid.

Det visar forskning från Karolinska institutet.

Sedan till argumentet att vi inför vintertid för att vi inte ska använda lampor så mycket. Kom igen: de som gillar att tända lampor framåt kvällen gör det ändå.

Det har lämnats in några motioner i den här frågan, undertecknad är en av dem. Och när jag lyfter frågan så för jag ofta höra att, ja, men du vet: ”argumenten är ganska så sönderpratade vid det här laget.”

Jaha? Så vad då? Är det ett skäl att bara ge upp hela frågan?

Den enda motiveringen för den totala bristen på respons och aktivitet från den politiska beslutsapparaten tycks vara att frågan avgörs inom EU.

I Sverige har vi haft den årsrytmiska tidsomställningen kontinuerligt sedan 1980. Många andra länder – utanför EU – tycks ha fattat problemet och övergett hela iden med att leva i en osynkroniserad värld.  

Just detta var vad Ryssland och Vitryssland gjorde 2011. De vred om till sommartid i mars och stannade sedan kvar där.

Lyckliga dem.

Sedan, om vi skall vara ärliga, det viktiga är att vi bestämmer oss för en tid och håller oss till den. Själv föredrar jag sommartid.

I min profession som tidscoach arbetar med människor och deras tid varje dag. Och som tidcoach har jag följande råd:

Tänk till lite grand innan du går och lägger dig lördag och söndag, strunta i den sista surftimmen och lägg dig i tid, så slipper du släpa dig till jobbet. Gör måndagsplaneringen redan på söndagen.

Behåller vi sommartiden skulle vi få lite längre kvällar och faktiskt skulle det ge oss hela 300 ljustimmar mer per vuxen och år.

I detta mörka land behöver vi ljuset. Ljus minskar antal depressioner. Att låta sommartiden vara kvar ger en regelbundet för vår kropp vilket den eftersträvar och tidsomställningen rubbar och folk rör sig mer – vilket är bra för folkhälsan.

Det enda positiva, som jag ser det, är att vi idag (söndag) har ett samtalsämne att prata om.

Låt mig stanna kvar i den här tidszonen, för alltid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.