Genom att söka i Facebook-kartan (skiss ovan) kan du ta reda på mer om de sidor och grupper som du stöter på i ditt flöde. Foto: Intellecta

Inför valet lanserar SVT Facebook-kartan 

Nästa vecka är det premiär för SVT:s Facebook-kartan. Den hjälper dig att granska de grupper och sidor som sprider artiklar i ditt och andras flöde. 

Enligt Facebook används deras plattform av 6,3 miljoner svenskar varje månad och det är vanligt att använda sociala medier för att uppdatera sig kring nyheter och aktualiteter.

Men vad vet användarna egentligen om de sidor och grupper som sprider artiklar till deras flöden? Facebook-kartan syftar till att stärka källkritiken genom att bidra med den typen av kunskap.

– Vi gör detta för att synliggöra vad olika sidor och grupper pratar om och vad deras följare engagerar sig i. Vi hoppas också bidra med kunskap om vilka publiken egentligen följer, säger SVT:s Robert Olsson, ansvarig utgivare.

Genom att söka i Facebook-kartan kan du ta reda på mer om de sidor och grupper som du stöter på i ditt flöde och bedöma själv vilka du vill lyssna på. Du kommer även att kunna utforska kartan efter ämnen: Vilka sidor och grupper pratar om vilka valfrågor just nu?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer