Försäkringskassans nya direktiv innebär att många får avslag på sjukpenning, och istället slussas vidare till Arbetsförmedlingen – som i sin tur ofta gör bedömningen att personen inte kan jobba, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Ingen blir frisk av att söka jobb de är för sjuka för”

”När frågan lyfts det senaste året är det främst av allianspartier och Sverigedemokrater, som gång på gång röstat för att återinföra stupstocken och sänka ersättningsnivåerna vilket gör livet ännu tyngre för sjuka”, skriver företrädare för tre organisationer.

Om debattörerna

Mikael M Karlsson
Förbundsordförande Tillsammansskapet
Ina Hallström
Styrelseledamot i Solrosuppropet
Ida Årbro
Aktivist i Ett Luleå för Alla (numera inaktiv pga sjukdom)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Ida Årbro har utmattningssyndrom. Det har både läkare och psykolog konstaterat. Men försäkringskassan ger henne ingen sjukpenning och säger att hon måste söka jobb.

När Försäkringskassan sökte ny personal gjorde Ida därför som de sagt till henne: Hon sökte jobbet, då FK är ensamma om att anse att hon har arbetsförmåga.

Nu måste politikerna göra om och göra rätt så att alla får det stöd de behöver när de är sjuka.

I höstas konstaterade Idas läkare att Ida har ”en nedsättning i arbetsförmågan på hundra procent”. Men försäkringskassan har två gånger avslagits Idas ansökan om sjukpenning.

Enligt Försäkringskassan är Ida frisk nog att arbeta även om fem läkare och en psykolog sagt att hon inte kan jobba. Ida tvingas därför söka jobb som alla utom Försäkringskassan förstår att hon inte kan klara av.

Den lilla energi hon har går åt till strida med Försäkringskassan och skicka ansökningar till jobb hon i dagsläget inte klarar av.

Som en följd av att virvla runt i Försäkringskassans ekorrhjul mår hon nu ännu sämre.

Idas berättelse är bara en av tusentals andra. Vi som skrivit under den här artikeln är aktiva i sociala rörelser där vi varje dag möter människor som inte får de stöd de behöver för att bli friska och därför mår ännu sämre.

Vi vet att ingen blir frisk av att söka jobb de i dagsläget inte klarar av. Idas berättelse är en konsekvens av den politik som förts i Sverige det senaste decenniet.

Alliansregeringen införde en bortre gräns som gjorde att folk som varit sjuka länge blev av med sin ersättning. Denna stupstock gjorde ingen frisk men gjorde många sjuka fattiga.

När den avskaffades förra mandatperioden var vi många som trodde att det skulle leda till en mänskligare sjukförsäkring.

Men tyvärr försvann även kravet på samverkan mellan vården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och andra för att hitta vägar tillbaka till ett hållbart arbetsliv.

Under S-MP-regeringen skärptes kontrollerna vid de kvarvarande tidsgränserna, vilket har lett till fler och ännu tidigare stupstockar.

Försäkringskassan har fått i uppdrag att minska sjukantalet. Resultatet har blivit en nitisk myndighet som gör avslag byggda på bristfälliga bedömningar.

Försäkringskassans handläggare gör i dag en egen bedömning utan att ens träffa den sökande. Personer som får avslag slussas vidare till Arbetsförmedlingen som i sin tur ofta gör bedömningen att personen inte kan jobba.

Människor bedöms som för friska för sjukpenning men för sjuka för att arbeta.

Trots tusentals berättelser som Idas är den politiska debatten om sjukförsäkringen tyst. Inte ett ord nämndes om sjukförsäkringen i det så kallade Januariavtalet.

När frågan lyfts det senaste året är det främst av allianspartier och Sverigedemokrater, som gång på gång röstat för att återinföra stupstocken och sänka ersättningsnivåerna vilket gör livet ännu tyngre för sjuka.

Vi organiserar oss tillsammans för en mänskligare sjukförsäkring.

Vi vet att sjukdom kan drabba alla. Vi accepterar inte att någon som redan har det svårt för det sämre.

Istället jobbar vi tillsammans för en trygg sjukförsäkring för alla.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.