Debattinlägg

Ingen slump att hatbrotten mot oss muslimer ökar

Yasri Khan, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa:

TERRORATTACKERNA I NORGE Högerextremismen är på stark frammarsch i Europa igen samtidigt som politiker betraktar muslimer som ett problem. Precis som tidigare får detta konsekvenser, vi minns t.ex skjutningarna i Malmö. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kom ut med en rapport förra månaden som visade att hatbrott som helhet minskat, men att hatbrott mot muslimer ökat med hela 40%, skriver Yasri Khan från Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa.

När nyheten kom om att det inte var någon muslim som var involverad kom en lättnadens suck, samtidigt kändes det inte mycket bättre. Ska det spela någon roll vem som egentligen är gärningsmannen? En tom känsla i magen och en stor sorg kvarstod. Faktumet att 92 ungdomar dödats. 92 samhällsengagerade unga människor, precis som mig själv och andra inom det muslimska civilsamhället. Människor som velat arbeta för en större och mer inkluderande samhällsvision och bidra till en positiv samhällsutveckling. Personer som jag förmodligen träffat på någon konferens någon gång.

Det känns så bittert att det blivit såhär. Jag inser det först nu hur djupt samhällspsykosen egentligen sitter. Hur den kollektiva skuldbeläggningen sitter så djupt ingrodd. Jag inser samtidigt även min stora rädsla för att saker bara ska eskalera till något värre än vad vi har idag.

Samtidigt så vet jag att det inte bara är känslomässigt. Redan idag så har vi utredningar i Sverige och en politik som ser muslimer som betraktar muslimer som ett problem och inte en resurs. Där varje minsta ursäkt leder till minskade rättigheter och mer rättfärdigande av djupt odemokratiska samt integritetskränkande maktmedel mot muslimer såväl som ökad sympati för antimuslimister och främlingsfientliga partier. Polices och lagförslag som bereds i det tysta.

Flera diskussioner med högt uppsatta politiker bekräftar bilden. Samtidigt är högerextremismen på stark frammarsch i Europa igen. Precis som tidigare får detta konsekvenser, vi minns t.ex skjutningarna i Malmö. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kom ut med en rapport förra månaden som visade att hatbrott som helhet minskat, men att hatbrott mot muslimer ökat med hela 40%. Det är oroväckande siffror.

Idag försöker vi fortfarande smälta det som skett, men framförallt behöver vi finna sätt att hålla ihop som ett pluralistiskt samhälle.

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) samlade människor utanför Norges ambassad för att visa våra sympatier, ge vårt stöd till det norska folket, de drabbade och dess anhöriga. Framförallt ville vi vara med och facilitera en meningsfull sorgeprocess. Vi vet att det finns många i samhället som söker sig till andra nu bara för att försöka finna mening eller tröst. Att vara där var inte en tom gest, tvärtom så är det en viktig handling för att manifestera vår medmänsklighet och signalera öppenhet för varandra, speciellt i en svår tid som denna.  Det är viktigt att vi finner hopp, vägledning och gemenskap i varandra. Vi behöver ta de chanser vi har att faktiskt träffa varandra i stunder där vi är sårbara. Det är då det är som mest viktigt.

Vi är många som rör oss i samhället varje dag där vi ser varandra på ytan, men aldrig riktigt förstår varandra på insidan. Det gäller både muslimer och icke muslimer. Vi söker alla efter ett gott liv och har djupa känslor där vi någonstans inom oss drömmer om en annan värld. En värld där vi slipper lida och där vi känner tillit och förtroende till varandra och de samhällsinstitutioner som vi byggt upp tillsammans.

Idag är det viktigt att vi, även om det bara är för en stund stannar upp och inser hur beroende vi är av varandra. Hur sårbara vi egentligen är. Ta därför detta tillfälle att omvandla denna tragedi till en lärdom. Låt inte hat komma mellan oss. Våld föder bara våld och hat leder ofrånkomligen till just våld. Vi kan välja att frukta varandra eller så kan vi välja att bygga en större gemensam vision där vi alla får plats.

I fredags blev människor offer för hat. Låt oss bekämpa det med värme och omtanke, oavsett etnicitet, religion, ålder och kön. Det är här vi måste börja om vi ska börja röra oss bort från en destruktiv spiral.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.