STOCKHOLM 20 151 113 Sjksköterna vaccinerar patient Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
Sjuksköterska vaccinerar patient. Foto: Claudio Bresciani / TT
Debattinlägg

”Det är en myt att vaccinmotståndet växer”

Opinion ·

”Oron att motståndet mot vaccineringar ökar är överdriven. Sverige fortsätter att vara världsbäst på att vaccinera”, skriver Inger Atterstam.

Om debattören

Inger Atterstam
Medicinjournalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Återigen kommer nu en ny granskning av vaccinationer i Sverige. Denna gång om HPV-vaccinet av SVT Nyheter. Som nästan alltid fördöms dem som inte vaccinerar sina barn som oansvariga och lurade.

Oron att motståndet mot vaccineringar ökar är överdrivet. Sverige fortsätter att vara världsbäst på att vaccinera.

Den svenska debatten och massmediala bevakningen av vacciner och vaccinationer är tveklöst något besynnerlig.

Med jämna mellanrum slås det på trumman och varnas för riskerna med det – som det framställs – ökade antalet oansvariga som inte låter vaccinera sina barn.

En återkommande publicitet som öppet visar moraliskt fördömande av och avståndstagande från dessa okunniga människor på ett sätt som skulle vara otänkbart mot de flesta andra grupper i samhället.

Myten om det växande motståndet mot vaccineringar i vårt land hålls sålunda vid liv trots att den inte är sann, inte korrekt.

Fakta talar för sig själv: Sverige är i realiteten världsbäst vad gäller vaccinationer. 97-98 procent av alla svenska barn vaccineras enligt det svenska vaccinationsprogrammet, och så har det varit i decennier.

Den bilden ändrades inte ens efter det stora bakslaget med massvaccineringarna mot svininfluensan 2010 när över 300 barn och ungdomar drabbades av den svåra sjukdomen narkolepsi efter vaccineringen.

För övrigt var Sverige också bäst i att vaccinera mot svininfluensan – 63 procent ställde upp när myndigheterna kallade.

Människor kan skilja mellan vaccin och vaccin, var förklaringen. De vet att svininfluensavaccinet var något annat än de gamla etablerade barnvaccinerna.

SVT Nyheters granskning handlar nu om HPV-vaccinet och också där gäller det att skilja det ena från det andra.

LÄS MER: HPV-virus – vad är det?

Detta HPV-vaccin mot tre av de virus som kan orsaka livmoderhalscancer är nytt och det introducerades under åratal i omfattande hårdföra marknadsföringskampanjer, där den internationella vaccinindustrin satsade miljarder.

Utmärkande var den stenhårda konkurrensen mellan två företag och två vacciner, där Gardasil till sist vann i Sverige.

Vaccinet togs till sist upp i svenska vaccinationsprogrammet, vilket betyder att staten köper vaccinet år från år. Välkommen garanterad inkomst för företagen, alltså.

Kritik saknades dock inte under den hårda kampanjen. Bland annat ifrågasatte man om det verkligen skulle vara möjligt att kunna vaccinera alla flickor.

Starten av vaccineringarna försenades med två år, för att de två företagen slogs mot varandra i flera rättegångar.

Denna bakgrund är nu som bortblåst och den mediala bilden av HPV-vaccinet är ytterst positiv och saknar all kritisk distans.

Inblandade kommersiella företag skulle knappast ha kunnat sköta bevakningen bättre själva. De som försökt granska kritiskt döms mycket snabbt ut.

Den nu aktuella SVT-granskningen utgår från en undersökning av hur många flickor som vaccinerats i Sverige sedan vaccineringen infördes 2012.

80 procent, med lokala variationer, visar siffror från Folkhälsomyndigheten – också det i världstopp. I USA är det till exempel 60 procent, i Danmark 27 procent.

De kommersiella farhågorna om dålig anslutning har alltså inte slagit in, åtminstone inte i Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.