Ekonomen Thomas Piketty konstaterar i sin forskning att marknadsekonomin leder till ökade ekonomiska klyftor Foto: Emmanuelle Marchadour/TT
Debattinlägg

”Inse att marknadspolitik skapar klyftor, M”

Ekonomikrisen ·

”Jag undrar om Gunnar Hökmark verkligen är så omedveten om orsakerna till den ekonomiska krisen som han låter påskina”, skriver Jytte Guteland.

Om debattören

Jytte Guteland
Kandidat till Europaparlamentet (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det händer något mycket intressant och hoppfullt i den internationella debatten som pågår inför valet till Europaparlamentet den 25 maj.

För första gången på många år sker det ett opinionsomslag med fokus på vikten av att föra en rättvis fördelningspolitik. Diskussionen har varit på gång länge, men det är först nu som den på allvar bryter igenom i den europeiska debatten.

I Sverige har debatten ännu inte fått fart, annat än hos vissa ledarsidor och fristående debattörer, men det är dags att vi partipolitiska företrädare redovisar vilken ekonomisk väg Europa bör ta.

Själv vill jag arbeta för en ny och aktiv fördelningspolitik. Vi behöver hårdare reglera finansmarknaden, stärka välfärden och öka investeringstakten i medlemsländerna.

När jag i veckan lyssnade till Gunnar Hökmarks ekonomiska analys, låg oansvariga vänsterpolitiker och lata greker i fokus. Jag undrar om Gunnar Hökmark verkligen är så omedveten om orsakerna till krisen som han lät påskina.

Jag vill därför debattutmana Hökmark om den ekonomiska politiken. Detta är en öppen fråga och jag låter gärna Gunnar Hökmark bestämma tid och plats.

Som kandidat möter jag varje dag många väljare, som vill se en rättvisare fördelningspolitik, och som inser hur skadlig dagens spekulativa finansmarknad har varit för våra samhällen.

Debatten som förs här hemma vid köksborden är numera också förankrad hos internationellt ledande ekonomer.

Thomas Piketty beskrivs i internationella tidningar som en av de mest framstående ekonomerna just nu. Han har samlat in information om inkomster, förmögenheter och skatter på ett sätt som ingen annan har gjort. Han visar på ett övertygande sätt hur allt större förmögenheter samlas på ett fåtal händer.

Han slår hål på myten om ett ”trickle down” – att det skulle kunna ske en automatisk utjämning.

Den tyngsta punkten i hans kritik går ut på att marknadsekonomi, om den lämnas otyglad, skapar klyftor, ”vilka utgör ett potentiellt hot mot de demokratiska samhällena och de värden och sociala rättvisa på vilken de är baserade”.

När Piketty nyligen besökte New York ställde nobelpristagarna Paul Krugman och Joseph Stiglitz upp och förstärkte hans budskap.

Gunnar Hökmark och Moderaterna lever fortfarande i den enfaldiga tron att marknaden ensam kommer att göra jobbet, om vi bara konstant avreglerar och fördelar resurser till de kapitalstarka.

Den rådande politiken ger oss inte jobb. 26 miljoner européer är arbetslösa.

Verkligheten visar i stället att den extremt marknadsliberala politik som nu har varit rådande har inneburit ökad spekulation på aktier och fastigheter och därmed skapat instabila ekonomier.

De nya ekonomiska analyserna visar det vi Socialdemokrater säger, en jämlik fördelning i ekonomin ger stabilitet och bättre förutsättningar att skapa jobb.

Därför är en rättvis fördelningspolitik tillsammans med en grön omställning två av Europas viktigaste ledstjärnor framåt, ur krisen.

Den som röstar på mig ska veta att insikten om en rättvis fördelningspolitik följer med mig till Europaparlamentet. Jag vill bidra till att denna diskussion hålls vid liv i Europaparlamentet.

Det behövs nya röster, ny kunskap och en ny politik för vända utvecklingen i Europa och skapa förutsättningar för jobb, ordning och reda på arbetsmarknaden och en rättvisare fördelning.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.