Joakim Lamotte, som skrev debattartikeln, gläds åt beslutet. Foto: Joakim Lamotte
Debattinlägg

”Inte ok med högklackat till småbarn”

Barnkläder ·

”När jag ser min treåriga dotter stappla runt med högklackade skor inne på Coops barnavdelning är det något som brister inom mig”, skriver Joakim Lamotte.

Om debattören

Joakim Lamotte
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nu kommer vissa att skrika moralpanik, men det kan inte hjälpas.

Jag har lovat mig själv att uppmärksamma märkliga saker i vardagen som drabbar mina barn. Därför kommer ännu en text om hur stora skillnader det fortfarande finns i Sverige angående hur vi behandlar tjejer jämfört med pojkar.

Jag åkte tidigt på lördag förmiddag med familjen till Coop för att inhandla det nödvändigaste till kvällens kräftskiva. På väg mot mejeriavdelningen passerar vi avdelningen för barnkläder och min treåriga dotter passar på att rycka åt sig ett par, i hennes tycke, coola skor som hon vill prova.

Alright, tänker jag och snörar upp dem, men till min förvåning går foten bara ner halvvägs. Jag pressar mer men det hjälper inte, varvid jag drar av skorna för att känna efter varför hennes små fötter inte får plats.

Det visar sig att det är gympadojjor med hög klack och att det är meningen att foten bara ska gå ner till hälften. Jag sätter på min dotter skorna och snörar åt, och hon tar några steg för att prova känslan.

Det är som att bevittna Bambi på hal is.

Hon vinglar åt höger, sedan åt vänster innan hon återfår balansen. När hon tar sats för att prova några springsteg viker sig fötterna och hon ramlar framstupa och slår händerna och armbågarna i marken.

När jag ser min treåriga dotter trevandes stappla runt med högklackade skor inne på Coops barnavdelning är det något som brister inom mig.

Vad är egentligen tanken med de här skorna? Att småflickor försynt ska trippa runt som fotomodeller på förskolan medan pojkar forcerar vattenpölar, klätterställningar och rutschkanor i foträtta skor utan inbyggda begränsningar?

För det är precis vad som håller på att hända i samhället. Vi tillverkar kläder och produkter som begränsar flickor och framhäver pojkar. Medan småpojkar får ha lösa sköna lekvänliga jeans är småflickornas hårda och tighta, och i stället för vanliga badbyxor vill företag som Lindex pracka på tvååriga flickor bikiniöverdelar för att dölja brösten.

Det fick jag erfara när jag skulle handla just badbyxor till min då tvååriga dotter, och expediten menade att nuförtiden har alla småflickor bikiniöverdelar på överkroppen, trots att deras bröst bara existerar i väldigt sjuka människors fantasi. Allt annat än att tvååriga tjejer skulle skyla sina överkroppar var dock otänkbart i expeditens värld.

Eller som när Lego tillverkar det som de marknadsför som tjejlego, så handlar det om rosa fluffiga bitar och modeller av bakelser och tårtor som ska vara extra lätta att sätta ihop, inte alls lika avancerade som pojkarnas prototyper av bilar, flygplan och rymdskepp.

Jag ser sådant här varje dag och blir bara tröttare och tröttare. Det finns de som tycker att pratet om jämställdhet har gått för långt, att vi inte längre tillåter pojkar vara pojkar och flickor vara flickor.

Jag säger tvärtom, att samhället fortfarande är väldigt uppdelat och att snacket om jämställdhet därför också nu behövs mer än någonsin.

Ett annat perspektiv, när det gäller högklackat, är att det även är fysiologiskt dåligt. Att använda den här typen av skor innebär att foten blir felbelastad och det kan ge långvariga besvär i både leder och muskler. Inte ens vuxna kvinnor rekommenderas att använda högklackat ofta eftersom det inte är bra för kroppen.

Hur kan man då sälja dessa till treåringar som ägnar dagarna åt lek, stök och bus?

Jag antar att alla kvinnor kan sätta sig in i hur det skulle vara för en liten flicka att springa runt och leka iförd högklackade skor, och hur begränsande och smärtsamt det skulle vara.

Därför är min gissning att personen som köpt in dessa på Coop är av det andra könet, och inte förstår att sådana här skor är en del av en större struktur som medför att flickor blir hämmade i sin lekfullhet medan pojkar uppmuntras att erövra världen.

Min dotter har nu kravlat sig upp från golvet på Coops barnavdelning och jag tar av henne de högklackade skorna med rosa snören och tänker att de borde slängas i första bästa soptunna.

För det är faktiskt helt sjukt att ett företag som Coop, till treåriga flickor, säljer skor som möjligtvis skulle passa på en catwalk, men absolut inte på en lekplats.

Jag vet att min dotter säkerligen tids nog kommer att älska högklackat, men nu är hon bara ett barn.

Kan hon inte få vara det ett tag till? Snälla?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.