WIKILEAKS I veckan publicerade wikileaks ett antal mejl som rör Carl Bildts relation till Ryssland. Han sägs bland annat vara en ”persona non grata” i Moskva. – Någon persona non grata har Carl Bildt inte varit i Ryssland. Hans mycket drastiska uttalandena om Ryssland i samband med kriget i Georgien försämrade relationen mellan Ryssland och Sverige allvarligt men läget normaliserades redan under 2009. Men wikileaks publicering aktualiserar den viktiga diskussionen om hur vi ska tolka politisk information på internet, skriver forskaren Elena Namli.
Vi lever i en tid då människor ständigt får nya möjligheter att ta del av information med politisk relevans. Internetanvändningen gör informationsspridningen både snabb, mer omfattande och mycket svår att kontrollera. Inte minst är internet användbar för att medborgarna ska kunna granska sina politiska representanter, deras agerande och deras moral. I samband med parlamentsvalet i Ryssland i december 2011 såg vi hur internet kunde mobilisera politisk energi och försvaga politiska mandat som få trodde kunde rubbas.
Dock är internet inte undantagen de villkor som gäller inom det politiska i övrigt. Allt som händer inom maktsfären måste granskas och tolkas. Varken traditionella medier eller internet är någon ren informationskälla utan de är möjliga att missförstå, styra och manipulera. I ett avseende är internet en svårare utmaning då det ofta är genuint oklart vem som står bakom dess olika budskap. Frågan om hur vi ska förhålla oss till informationen blev åter aktuell när Wikileaks i veckan publicerade ett antal mejl som rör Carl Bildts relation till Ryssland. Följande står att läsa:
“He is also very critical of Russia. He called Putin a ”chetnik” in the middle of a meeting with an MEP group. He is essentially a personna non grata in Moscow. He is also at odds with Sarkozy because before Sweden received its EU Presidency he essentially told the French not to pull the same stuff they did with Czech Republic.”
En del är lätt att kommentera. Någon persona non grata har Carl Bildt inte varit i Ryssland. Hans mycket drastiska uttalandena om Ryssland i samband med kriget i Georgien försämrade relationen mellan Ryssland och Sverige allvarligt men läget normaliserades redan under 2009. Vad Carl Bildt anser om Rysslands premiärminister är svårt att veta och det är heller knappast relevant då politikern Bildt agerar inom sådana ramar som omöjligen kan bestämmas av hans personliga sympatier eller antipatier.
Det jag gärna vill kommentera är att internet i sig är ett politiskt rum och används av aktörer som har olika typer av politisk agenda. Också Bildt hör till de politiker som är aktiva på nätet och verkar vilja framstå som folkliga och nåbara med hjälp av nätkommunikation. Detta är dock förrädiskt. Familjära nättutsagor av politiker betyder inte att de är genuina demokrater. ”Nätavslöjanden” kan vara lika manipulativa som bilder i de traditionella medierna. Min uppfattning är att vi idag, precis som tidigare, måste ta eget ansvar för att tolka den information som söker oss från olika håll och själva bedöma om denna information är pålitlig eller ens relevant. Vill vi ställa krav på våra politiker och behålla en demokratisk kontroll över dem så måste vi arbeta för en transparent politik och tydliga politisk besked. Internet kan användas som redskap för detta mål men det utgör inte själv en demokratins drivkraft.