Utfrågningen av Mark Zuckerberg i EU-parlamentet angående dataskandalen. Höger: President Antonio Tajani. Foto: John Thys.
Debattinlägg

”Internets ursprung hjälper oss ur Facebookkrisen”

”Precis som vi blivit mindre lojala mot elbolag, banker och teleoperatörer, måste vi ställa krav på våra nuvarande sociala medieplattformar att utvecklas i rätt riktning och göra det enkelt för oss att lämna plattformarna eller välja något av de lovande alternativen som växer fram i deras skugga”, skriver Daniel Byström.

Om debattören

Daniel Byström
SUSE

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det har blåst rejält kring Facebook de senaste månaderna då det uppdagats att företaget lämnat ut privat information om användare till kommersiella företag och därmed möjliggjort avancerad kartläggning av våra vanor och åsikter.

Debatten efteråt har präglats mycket av att det behövs hårdare kontroll och reglering av hur de sociala plattformarna samlar in, lagrar och använder information om exempelvis vårt privatliv, våra åsikter och politiska preferenser.

Men det finns en annan viktig del, som nästan helt har glömts bort i debatten och som knyter an till hur internet startades.

I internets barndom låg fokus på öppenhet, samarbete och decentralisering.

Universitet, högskolor och andra pionjärer erbjöd själva tjänster som spel, e-post-, nyhets- och diskussionsgrupper för att nämna några exempel.

På den tiden fanns inga stora dominerande leverantörer av mail eller sociala nätverk utan just decentraliseringen gjorde tjänsterna robusta och öppna.

Om en skolas mailtjänst slutade att fungera drabbades inte de andra skolorna.

Detta skapade en stabilitet och motverkade att all privat och känslig information samlades på ett ställe för att där kunna analyseras av obehöriga.

Under internets framväxt har vi sett pendeln svänga flera gånger mellan centralisering och decentralisering.

Vi befinner oss nu i centraliseringens yttersta punkt, då våra elektroniska liv i mångt och mycket ligger i händerna på några få internationella storföretag.

Det räcker med ett tekniskt fel eller att en person får tillgång till dessa centrala informationsdepåer för att katastrofen skall vara ett faktum då vår information kan hamna hos obehöriga, säljas eller att vi inte längre kan kommunicera med nära och kära.

Det är därför dags att gå tillbaka till rötterna, till det som gjorde internet till en så revolutionerande kraft, den decentraliserade och öppna strukturen.

Vi måste uppmuntra de projekt som just nu håller på att skapas av briljanta programmerare på ideell basis, runt om i världen, där man inom öppen källkodsrörelsen skapar just decentraliserade sociala medieplattformar och kommunikationsverktyg.

Dessa tjänster ägs inte av företag utan skapas kollektivt av alla som bidrar med sin expertis och datorkraft.

Genom att utgå från decentraliserade och krypterade designprinciper byggs säkerhet in från början.

Och kanske viktigast av allt, det finns ingen central aktör bakom dessa tjänster, ingen som analyserar användarnas vanor och säljer kunskapen till högstbjudande.

Några exempel på decentraliserade projekt för sociala plattformar och kommunikation är Mastodon, Scuttlebutt, Bitmessage och RetroShare.

Idag saknar de Facebooks användarvänlighet men den kommer att komma efterhand i takt med att projekten får fler användare och mognar.

Kanske måste vi tillfälligt offra en viss användarvänlighet för att få något annat, viktigare, tillbaka?

Nämligen kontrollen över vår personliga information.

För att dessa positiva alternativ ska bli verklighet räcker det inte att ”Like:a” ett inlägg kring förändring.

Vi måste våga bli mindre lojala med våra nuvarande sociala medieplattformar.

Precis som vi blivit mindre lojala mot elbolag, banker och teleoperatörer, måste vi ställa krav på våra nuvarande sociala medieplattformar att utvecklas i rätt riktning och göra det enkelt för oss att lämna plattformarna eller välja något av de lovande alternativen som växer fram i deras skugga.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.