Foto: Vegard Wivestad Grött / Gorm Kallestad / NTB / TT / SVT
Debattinlägg

”Det finns bättre julklappar än alkohol”

Julen ·

”Det är galet att så många varit på jobbrelaterade tillställningar där de tycker att det druckits för mycket alkohol och att många druckit för att passa in”, skriver Sven Andréasson och Magnus Jägerskog.

Om debattörerna

Sven Andréasson
Professor i socialmedicin vid KI, överläkare vid Beroendecentrum
Magnus Jägerskog 
Vd IQ

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Nu är det december och äntligen dags för julbord, glögg-mingel och julfester. Att äta och dricka ihop med chefen och kollegorna tycker nog alla är trevligt och välförtjänt efter en lång höst.

En vanlig uppfattning är att detta bidrar till att svetsa samman en arbetsplats. Men detta är en myt.

Svaren från en Sifo-undersökning som IQ nyligen genomfört bland drygt 2 000 yrkesverksamma personer i Sverige ger en annan bild av alkohol kopplat till jobbet.

Nästan sju av tio har varit på jobbrelaterade tillställningar där de tycker att det har druckits för mycket alkohol.

Många upplever även att det finns en förväntan från kollegor att de ska dricka alkohol vid exempelvis personalfester eller julbord.

Var femte person har även druckit alkohol, eller druckit mer alkohol än de egentligen tänkt sig, för att passa in. Samtidigt svarar mer än 8 av 10 att alkohol inte är viktigt för att skapa teamkänsla.

Förklaringen till att alkoholen ses som så viktig vid exempelvis julbord eller personalfester ligger i en gammal kultur där alkohol närmast sågs som en del av en rit vid vissa högtider.

Detta har sedan rullat på trots att samhället i övrigt gått vidare. Man dricker på utan att vare sig arbetsgivare eller personal ifrågasätter vilken, om någon, funktion alkoholen egentligen fyller.

Det är galet att så många varit på jobbrelaterade tillställningar där de tycker att det druckits för mycket alkohol och att många druckit för att passa in.

Vi vet också att personer som behandlas för alkoholberoende anser att just julbord och glögg på jobbet är en särskild påfrestning. På en arbetsplats är det självklart allas ansvar att respektera någon kollega som inte vill dricka, eller inte vill dricka så mycket, alkohol.

Kort sagt, det måste bli slut på allt ifrån alkoholtjat, till fulla chefer och julölsindränkta löneförhandlingar klockan 02.00 på natten.

Det går naturligtvis att arrangera julbord eller julfester som är trevliga för alla inblandade och det handlar inte om att torrlägga julbordet.

Så inför årets julbord, glögg-mingel och julfest har vi några konkreta tips till dig som är arbetsgivare:

  • Fundera över hur julbord, julfest eller glögg-mingel blir attraktivt även för de som, av någon anledning, valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket.
     
  • Som chef är du en förebild. Därför är det viktigt vilka signaler du själv sänder när det kommer till alkohol. Det du gör och säger påverkar dina anställda.
     
  • Var tydlig med vilka regler som gäller när det kommer till alkohol och sätt standarden för alkoholkonsumtion på en måttlig nivå.
     
  • Fundera över vilken tid och dag som exempelvis julbordet arrangeras.
     
  • Se alltid till att det finns bra och många alkoholfria drycker.
     
  • Ge inte bort alkohol i present.

Det finns helt enkelt mycket bättre julklappar än alkohol.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.