Isak Utsi, förbundsordförande Sáminuorra. Foto: Carl-Johan Utsi
Debattinlägg

”Klimatförändringarna i Skandinavien ignoreras”

Publicerad
MILJÖ ·

”Varför ignoreras klimatförändringarna i Arktis och Skandinavien av våra politiker? Just nu fokuserar hela mötet enbart på regnskogar och den globala södern”, skriver Isak Utsi.

Om debattören

Isak Utsi
Förbundsordförande Sáminuorra

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverige deltar vid klimattoppmötet i Paris med en delegation på drygt 60 personer och det har tidigare rapporterats om att man beslutat att endast nationella företrädare och ”experter” ska ingå i vårt lands förhandlingsgrupp, vi samer platsar inte.

Till alldeles nyligt har i vart fall våra grannländer Finland och Norge till synes föregått med gott exempel då de inbjudit till samisk representation i sina respektive delegationer till Paris, Norge har exempelvis tre samer med sig.

Under gånga veckan har Norge först vägrat samerna full tillgång till delegationens viktigaste möten, för att sedan, efter politiska påtryckningar, återinstallera samerna som fullvärdiga medlemmar.

Norge har nu ett förslag till COP21 som innebär att det stycke i klimatavtalet som handlar om urfolk ska strykas.

Norges agerande innebär att man varken värderar eller uppmuntrar det politiska arbete som urfolk världen över idag utövar mot sina respektive nationer i syfte att stoppa klimatförändringar.

Oljenationen Kanadas premiärminister Justin Trudeau agerade annorlunda. Han uttryckte under sitt tal i Paris sitt tydliga stöd för urfolkens kunskap om klimatet.

Trudeau sade bland annat att Kanadas regering ska rådfråga urfolken i sitt arbete mot klimatförändringar och att det finns mycket för ”oss” andra att lära av urfolken om hur vi ska ta hand om vår jord.

Forskning tyder dessutom på att den arktiska regionen, dit Sverige räknas, kommer att drabbas mycket hårt av kommande klimatförändringar.

Trots detta har varken Sverige, andra EU-länder eller ens EU som mellanstatligt organ styrt diskussionerna vid COP21 till att även handla om vår region.

Varför ignoreras klimatförändringarna i Arktis och Skandinavien av våra politiker? Just nu fokuserar hela mötet enbart på regnskogar och den globala södern.

I skenet av det måste Sveriges regering nu om någonsin börja efterleva sina åtaganden mot urfolket samerna och stå upp för mänskliga rättigheter internationellt, det handlar om vårt gemensamma klimat och säkerhet!

Statsminister Stefan Löfven ska nu göra ett val, vill han leva upp till sin regeringsförklaring om både utökat inflytande för samer och en grön politik på riktigt, eller ska han vika sig för Norges oljefläckade retorik?

Om klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) tar klimathotet på allvar finns det bara en sak hon kan göra, i talarstolen öppet och tydligt ta ställning mot det tidigare norska förslaget, stötta urfolkens rätt till inflytande och lyfta klimatförändringar i Arktis till dagordningen.

Vi ser att samerna behövs i debatten av flera skäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

#vårtklimat

Mer i ämnet