Debattinlägg

Islamisternas våld kan leda till kristen exodus från Mellanöstern

Publicerad
MELLANÖSTERN ·

Olle Wästberg och Ninos Maraha, båda FP, om hotet mot Mellanösterns kristna:

MELLANÖSTERN När islamister kommer till makten i Mellanöstern svävar regionens kristna i fara. Men vi i Västvärlden är dåliga på att utkräva ansvar av regimerna. Skydd för minoriteter måste bli en central del i USA:s och EU:s politik för Mellanöstern och Nordafrika. Dessutom är det hög tid att Sverige lyfter frågan om etnisk rensning i Irak. I inbördeskrigets Syrien har den kristna utvandringen redan börjat – något vi ser i Södertälje som blivit en fristad för Mellanösterns kristna, skriver Olle Wästberg och Ninos Maraha, båda Folkpartiet.

När islamister kommer till makten i Mellanöstern svävar de kristna i fara. Och när det sekteristiska våldet väl bryter ut, då flyr de kristna. Vi har sett det i Irak, vi ser det i Syrien och det är stor risk att vi även kommer att se det i Egypten. Västvärlden måste agera kraftfullt för att förhindra att redan utsatta minoriteter blir ännu mer lidande.

Egyptens kristna minoritet hade allt att förlora på en islamistisk majoritetsseger i landets första demokratiska val. Och mycket riktigt, när Mursi kom till makten flydde över hundratusen kopter landet. Så har det varit i urminnes tider i Mellanöstern – kristna förlorar när islamister, sekterister, terrorister och jihadister fått utrymme.

Den 6 juli 2013 sköts en präst till döds i Egypten, i det som kan vara upptrappningen av ett sekteristiskt inbördeskrig och i så fall starten på en koptisk exodus. Det är ett högst sannolikt scenario, med tanke på hur det har gått för de kristna varje gång kaos brutit ut i Mellanöstern.

Under första världskriget utplånades över en miljon armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker och hundratusentals fördrevs i dagens Turkiet. Sedan 1980-talet har två tredjedelar av Iraks kristna befolkning lämnat landet, merparten på grund av det sekteristiska kriget efter Saddams fall. Iraks ursprungsbefolkning, assyrierna, är numera försvinnande få i det som har varit deras landområden i tusentals år – långt före såväl kristendomens som islams inträde.

Den omänskliga Assaddiktaturen plågar Syrien. Samtidigt finns en risk för blodiga förföljelser av de kristna om diktaturen faller. Den kristna utvandringen har dock redan påbörjats som en följd av det sekteristiska inbördeskriget. Vi ser det i statistiken och vi ser det i Södertälje som har blivit en fristad för Mellanösterns kristna. Södertäljebor inhyser släktingar på flykt från krigets Bagdad, Mosul, Qamishli och Damaskus. Än värre kommer det att bli i takt med att de jihadistiska grupperna flyttar fram sina positioner.

Kopterna har i snart 2000 år kunnat leva i det av islam dominerade Egypten. Det är först nu, när islamisternas position stärkts som de närmare 15 miljoner kopterna i Egypten på allvar hotas till sin existens. Vi kan räkna med ytterligare en flyktingvåg till Södertälje om krig utbryter i Mellanösterns största land.

Folkpartiet presenterade nyligen en rapport om de kristnas utsatthet i Mellanöstern. Där konstaterar vi att de tre monoteistiska världsreligionerna föddes i den här regionen och att två av dem – judendom och islam – frodas i sina ursprungsområden, medan kristendomen hotas av utplåning. Förföljelse, lägre födelsetal än majoritetsbefolkningen och emigration är de tre främsta faktorerna till att kristna för varje år som går utgör en allt mindre del av befolkningen i Mellanöstern.

Att kopterna är en förföljd minoritet i deras eget hemland är numera ett känt faktum. Lika klarlagt är att de allra mest fundamentala islamisterna skulle vilja rensa Egypten på dess kristna ursprungsbefolkning. Precis som de har gjort i Irak. Det kan de fullborda om ingen stoppar dem.

Vi i Västvärlden har tyvärr varit dåliga på att utkräva regimerna på svar. Skydd för minoriteterna måste därför bli en central del i USA:s och EU:s politik för Mellanöstern och Nordafrika. Dessutom bör Sverige lyfta frågan om etnisk rensning i Irak i internationella organ.

Det skulle sända en skarp signal till diktaturer att Västvärlden inte blundar när människor förföljs, fördrivs och förintas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Den arabiska våren

Mer i ämnet