Foto: TT
Debattinlägg

”Gazabiståndet riskerar bli ett spel för galleriet”

BISTÅND ·

”Sveriges regerings ansträngningar behöver fokusera mer på hur krigsförbrytelser kan motverkas, där politiska och militära ledare från alla berörda parter ställs till ansvar”, skriver Magnus Walan.

Om debattören

Magnus Walan
Senior policyrådgivare Diakonia

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nyligen avslutades en stor givarkonferens i Egyptens huvudstad Kairo. Syftet var att samla pengar till återuppbyggnaden av Gaza efter sommarens krig. Men löftena miljarder i bistånd blir meningslösa utan åtgärder mot blockaden och krigsförbrytelser.

Gaza är rikt och borde inte behöva bistånd. Den uppblossade väpnande konflikten i Gaza i somras var den tredje på 6 år.

På 51 dagar dödades 2 168 palestinier i Gaza, av dem varav 521 barn och 297 kvinnor. Av dödsfallen var 76,8 procent civila. På den israeliska sidan dödades 71 personer, varav 5 var civila. 

Oberoende människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty, israeliska och palestinska människorättsorganisationer samt Röda korset och FN har samtliga dokumenterat omfattande brott mot krigets lagar, folkrätten.

Palestinsk raketbeskjutning mot Israel gör inte åtskillnad på civila och militära mål och är därför i strid med krigets lagar. Dessa skapar rädsla och skräck hos civilbefolkning.

Anklagelser om israeliska krigsförbrytelser gäller bland annat systematiska bombningar av civila hus. Israels militär motiverade dessa med att det bott eller bor en militärt stridande kombattant i husen.

Men dessa bombningar har skett i strid mot krigets lagar. I dessa hus beräknas att över 1 000 civila dödats. 

Likaså konstaterar bland annat Human Rights Watch att bombningar av elverket och två vattenverk ledde till civilt lidande med omfattande strömavbrott och avsaknad av rent vatten till en halv miljon människor. 

Elverket hade byggts upp med svenska biståndsmedel. Redan 2010 konstaterade Internationella Rödakors-kommittén ICRC att blockaden mot Gaza var en ”kollektiv bestraffning” i strid med krigets lagar. Sedan dess har blockaden från Israel och Egypten förvärrats.

Trots att öppnande av gränser var en del av vapenstilleståndsavtalet i augusti har Israel behållit dem stängda. 

Trots alla löften om pengar kommer det med nuvarande blockad och utifrån vad Israel och Egypten tillåter att föras in av byggnadsmaterial att ta 18 år att återuppbygga Gaza.

De utlovade 39 miljarder kronor till återuppbyggnad riskerar bli ett spel för gallerierna när givarna vet att pengarna inte kommer att kunna användas så länge blockaden kvarstår.

Omvärlden borde kräva att blockaden hävs till förmån för ett gemensamt kontrollsystem där Israels behov av kontroll för att stoppa vapensmuggling kan mötas.

Att utlova nytt bistånd till återuppbyggnad av tidigare biståndsprojekt som förstörts bland annat genom en krigföring som strider mot krigets lagar är inte rimligt. Biståndsgivare som Sverige borde kräva skadestånd av Israel.

Det är inte tillåtet att förstöra insatser som riktar sig till att bistå civilbefolkning för deras mest grundläggande humanitära behov.

Gaza kommer inte uppleva fred så länge den onda cirkeln av straffrihet fortsätter. Sveriges regerings ansträngningar behöver fokusera mer på hur krigsförbrytelser kan motverkas, där politiska och militära ledare från alla berörda parter ställs till ansvar.

Att begå brott borde inte få löna sig.

Men blockaden och övergreppen kommer att fortsätta så länge Israel vet att landets mäktiga handelspartners i EU och USA låter sin kritik stanna kvar vid ord som inte leder till praktiska åtgärder.

KORRIGERING

I en tidigare version av ovanstående debattartikel föll ett centralt och viktigt stycke bort innan det publicerades på SVT Opinion. Stycket handlar om kritik mot palestinska raketbeskjutningar av Israel.

När detta stycke av misstag föll bort gav artikeln felaktigt sken av att artikelförfattaren ensidigt kritiserade Israel.

Felet beror på den mänskliga faktorn och är helt och hållet vårt.

Nu ligger den korrekta originalartikeln publicerad på SVT Opinion och Israels ambassadör har också erbjudits möjlighet att justera sin replik.

Jag och redaktionen ber uppriktigt artikelförfattarna om ursäkt.

/Kenny Adersjö, projektledare SVT Opinion​

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.