Foto: Martin Meissner/AP/TT
Debattinlägg

”Partiklar från långdistanstransporter är största hälsoboven”

Transport ·

”Att minska förekomst av partiklar och andra luftföroreningar i svensk stadsluft ger betydande positiva effekter på människors hälsa. IVL har inte i någon av de citerade rapporterna förordat dubbdäcksförbud”, skriver Karin Sjöberg i en debattartikel som publicerades den 3 december 2015.

Om debattören

Karin Sjöberg
Enhetschef IVL Svenska Miljöinstitutet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Här är slutrepliken till motorjournalisten Robert Collins debattartikel om dubbdäck på SVT Opinion.

Med tanke på det fortsatt felaktiga citerandet av IVL:s rapporter vill vi här kort sammanfatta de viktigaste resultaten som rör luftföroreningar och hälsa:

  1. Luftföroreningar påverkar människors hälsa och uppskattas leda till cirka 5 500 förtida dödsfall årligen i Sverige, framför allt i våra storstadsregioner.
     
  2. Partiklar är en av de viktigaste luftföroreningarna som orsakar dessa effekter.
     
  3. De partiklar som ger upphov till dessa hälsoeffekter härrör till stor del från långdistanstransport från källor på kontinenten.
     
  4. Viktiga lokala källor är vedeldning, avgaser från fordon samt slitage från bromsar, däck och vägbeläggning.

Att minska förekomst av partiklar och andra luftföroreningar i svensk stadsluft ger betydande positiva effekter på människors hälsa.

Detta kan åstadkommas genom att vara aktiv inom det internationella arbetet för att minska utsläpp av luftföroreningar inom EU och Konventionen för långdistanstransport av luftföroreningar (Sverige är mycket aktiva i detta arbete) men också genom lokala åtgärder där de lokala myndigheterna prioriterar och genomför de åtgärder man anser vara lämpliga.

IVL har inte i någon av de citerade rapporterna förordat vare sig dubbdäcksförbud eller andra specifika lokala åtgärder.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.