Debattinlägg

Jag är trött på manlig vänskap i tv

TV ·

Emma Knyckare om manliga programledarduor:

TV-PROGRAM Jag har en känsla av att som killduo är det bara att stappla in på valfri tv-kanal och säga att man vill göra ännu en säsong om vad som helst. Personligen känner jag att jag som tv-tittare är sugen på något nytt. Kanske fler än EN kvinnlig duo?

Svenska medier florerar av manliga killduor: Fredrik och Filip, Morgan och Ola-Conny, Erik och Mackan, Luuk och Luuk, Luuk och Lokko, Luuk och Lindström, Lindström och Schyffert, Schyffert och Haag, Schyffert och Rheborg, Rheborg och Herngren, med flera…

Och så har vi Glans och Batra som nu är aktuella med en ny komediserie där killduon Rheborg-Schyffert sköter samtlig produktion bakom kameran.

Serien jättebäbisar, förlåt jag menar JätteBÄSTISAR handlar om manlig vänskap och hade premiär i tisdags. Självklart är den redan nu älskad av alla. KÄLLA: internet.

Några dagar innan Jättebästisar hade premiär fick världen via tv-rutan för första gången på väldigt länge skåda en kvinnlig duo i programmet Berg och Meltzer i Amerika, en serie på Kanal 5, där vi helt enkelt får följa Carina Berg och Christine Meltzer på en roadtrip genom USA.

Nils Schwartz skrev i Expressen, apropå Berg och Meltzer i Amerika, om Kanal 5:s brist på fantasi då de flesta produktioner är direkta kopior av något som går i USA. Vilket jag håller med om.

Men Schwartz skrev också såhär:

”Carina och Christine, tufft nog betitlade med sina efternamn Berg och Meltzer, ska i åtta avsnitt färdas från Florida och västerut mot Kalifornien. Surprise, surprise! Likt två fnittrande tonåringar bekantar sig dessa damer i yngre medelåldern med pytonjägare, manliga sjöjungfrur och wrestlare.”

Att Berg och Meltzer är betitlade med sina efternamn är inget konstigt. Det är nästan alla duor (manliga). Däremot brukar man inte fokusera på de manliga duornas ålder, eller på manliga duors tonårsliknande fnitter.

Men att tjejduor och killduor beskrivs olika är kanske inte så konstigt, eftersom det börjar brinna i våra huvuden så fort vi trots att det är år 2014 ska beskriva något så främmande som kvinnor på tv.

Fortfarande är det alltså så att kvinnor har roligt, då är de fnissiga. När män är roliga så är de sköna. Källa: tidningars recensioner av Batra och Glans Jättebästisar och bromance har alltid gått före systerskapet i diverse popularitetstävlingar.

För varför är det ”tonårsfnittrigt” när tjejer har roligt på tv men ”härlig stämning” när Erik och Mackan fnittrar sig igenom promilletest i sina program, eller när Fredrik och Filip fnittrigt fyllepoddar?

Samma typ av kritik (obefogad) framfördes i samband med Belinda Olssons programserie Fittstim – Min kamp.

Säga vad man vill om själva programserien men när man bedömde personen, Belinda, så fick hon mycket kritik för att gå in och ur bild samt stå och tänka i bild alldeles för många sekunder.

Det vill säga sådant som vi älskar när Fredrik Lindström gör det, gärna i ett rapsfält eller i en fåtölj i På spåret trummande på sin egna mage.

Jag har en känsla av att som killduo, exempelvis Schyffert-Rheborg, är det bara att stappla in på valfri tv-kanal och säga ”hej vi vill göra ett program som handlar om att roasta, om att allt faller, om vårt sidointresse att fotografi eller om manlig kärlek”.

– Är det verkligen rimligt? Med tanke på att ni redan utgör 40 procent av tv-tablån med Historieätarna och Solsidan?, frågar tv-kanalerna inte då utan sätter in killduon i tv-tablån direkt.

Eller om man är Fredrik och Filip. ”Hej vi är Fredrik och Filip och vi skulle vilja göra en 52:a säsong av vadsomhelst.”

– Är det verkligen rimligt med tanke på att ni redan gjort 51 säsonger av vadsomhelst? frågar Kanal 5 inte då utan sätter in killduon i tv-tablån direkt.

Källa: På 2012 år kristallengala vann Fredrik och Filip tre av fyra priskategorier som de var nominerade i med olika program. Dessutom höll de i galan.

Parallellt med detta gjorde killduon även en Sverigeturné med 32 föreställningar i 32 städer.

Fredrik Wikingsson sa i en morgonsoffa i samband med turnén att detta ”är sånt som skulle få Mia Skäringer att gå in i väggen”.

Detta var inte bara rätt skojigt sagt, utan också ljugigt, eftersom det som fick Mia Skäringer att gå in i väggen var ÖVER HUNDRA föreställningar av sin turné Dyngkåt och hur helig som helst, boksläpp, separation och inspelning av Solsidan säsong 2. Källa: verkligheten.

När en dejtingsajt frågade singelmänniskor vilken komiker dom helst skulle dricka öl med svarade 15 procent Filip Hammar och 14 procent svarade Fredrik Wikingsson. 29 procent svarade Mia Skäringer.

Slår man ihop Fredrik och Filips procent så får dom tillsammans alltså Mia Skäringers 29 procent.

TVÅ killar blir alltså tillsammans lika bra som EN tjej. Tänk då vad bra TVÅ TJEJER är ihop. Något som tv-kanalerna kanske kan ta upp på sitt nästa möte.

Men det kommer aldrig att hända. Eftersom det MAX får finnas en kvinnlig duo var tionde år på tv. Annars sprängs våra tv-apparater.

Så personligen känner jag, precis som Nils Schwartz, att jag som tv-tittare också är sugen på något nytt och fräscht. Att Fredrik och Filip tigger efter att folk ska titta på deras program i sin podcast på grund av dåliga tittarsiffror är väl i allra högsta grad en indikation på att vi är redo för lite programtablå som inte är en ripoff på förra säsongens eller en amerikansk tablå.

För vi svenskar lägger idag cirka 99 procent av vår lediga tid till att titta på tv.

Då är det såklart viktigare än någonsin att 2014 tänka på HUR befolkningen representeras i tv-rutan både när det kommer till kön, etnicitet och ålder. Samt alla de olika sätt som vi skrattar på.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.