Vid fusk med högskoleprovet användes svårupptäckta hörsnäckor och telefoner som var uppkopplade i ett gruppsamtal. Matilda Ernkrans (S) betonar vikten av att komma åt fusket. Foto: Polisen
Debattinlägg

”Jag jobbar hårt för att stoppa allt fusk på dagens prov”

”De som fuskar på högskoleprovet fuskar inte bara på ett prov – de stjäl någon annans plats på en utbildning och någon annans chans till en bättre framtid”, skriver Matilda Ernkrans (S).

Om debattören

Matilda Ernkrans (S)
Minister för högre utbildning och forskning

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag går startskottet för högskoleprovet på 120 orter i Sverige. 67 590 personer sätter sig ner i skolbänkarna och skriver provet för att öka sina chanser att läsa vidare.

Fler chanser att studera vidare ska finnas för människor i ett starkt samhälle. Men det får aldrig ske genom att bryta mot reglerna. Därför kommer jag arbeta hårt för att stoppa allt fusk på provet.

Högskoleprovet är inte som vilket annat prov som helst. Det är lite av en jämlikhetsreform som ger en andra chans till högre utbildning.

Sedan 1977 har högskoleprovet ökat möjligheten för många att komma in på högskoleutbildningar.

Men på senare år har vi sett att fusket på högskoleprovet blivit allt mer organiserat. Som fenomen är det här oerhört allvarligt. De som fuskar tar ifrån andra människor möjlighet att studera på attraktiva utbildningar.

Regeringen har därför gjort det olagligt att fuska på högskoleprovet. Den som fuskar på provet kan nu dömas för osann försäkran och till böter eller upp till sex månaders fängelse. Detta har gett effekt.

I höstas åtalades tre män som huvudpersoner bakom en så kallad fuskliga. De är misstänkta för att genom avancerad teknik ha hjälpt folk att fuska. Och de misstänkta fuskarna tros ha varit flera hundra under de år som ligan ska ha verkat.

Som minister för högre utbildning och forskning ser jag väldigt allvarligt på det här.

Hela poängen med högskoleprovet är att man ska ha en andra chans att komma in på en högre utbildning genom att visa att man har det som krävs för högre utbildning.

Fusket är därför ett allvarligt angrepp på hela antagningssystemet till våra högskolor och universitet.

De som fuskar på högskoleprovet fuskar inte bara på ett prov – de stjäl någon annans plats på en utbildning och någon annans chans till en bättre framtid. Om vi inte helt får bukt på de här problemen måste vi se över om vi ens kan ha kvar högskoleprovet.

Det är av hög prioritet och just nu pågår en utredning om hur nya åtgärder ska sättas in. Jag ser fram emot förslagen.

Ingen ska behöva förlora sin högskoleplats till någon annan som har fuskat sig in på högskolan. I ett starkt samhälle ska man känna tilltro till framtiden.

Man ska vara trygg med att samhället håller ihop och att alla, oavsett var i landet man bor eller hur tjock plånbok ens föräldrar har, ska ha lika förutsättningar för en bra framtid.

Fotnot: I syfte att förtydliga brottsrubriceringen och att den rättsliga processen i det s.k. högskoleprovsmålet fortfarande pågår har ändringar gjorts i debattartikeln.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.