Foto: Henrik Montgomery Fredrik Persson / TT
Debattinlägg

”Jag tänker ta debatten om integrationen”

Politik ·

”Allt pekar på att det parti som öppet vågar tala om våra integrationsproblem och som har politiska lösningar på dessa kommer stärka förtroendet för demokratin, uppfattas som mest regeringsdugliga och vinna väljarnas förtroende”, skriver Robert Hannah.

Extravalet i mars kommer handla om vilket Sverige svenska folket vill ha. För första gången kommer vi se en öppen kamp mellan de tre ideologiblocken där de politiska alternativen tydligt framgår.

Till skillnad från förra valrörelsen kommer Stefan Löfven inte kunna mörka för svenska folket vilken politik han går till val på, det vill säga en socialistisk politik där Vänsterpartiet dikterar villkoren.

I valet kommer blockens regeringsduglighet särskådas av väljarna och mobilisering kommer vara avgörande för utgången. I ett sådant val har Folkpartiet allt att vinna, inget att förlora.

I valet i mars kommer de tre alternativen vara tydliga – ett block, det sverigedemokratiska, som hellre ser att folk dör i flyktingläger än att få chans till ett liv i säkerhet i Sverige. Det andra blocket, de rödgröna, som tar emot flyktingar med frågan: vilket bidrag vill du ha?

Slutligen, Folkpartiets block Alliansen, som välkomnar flyktingar som har flyktingskäl med frågan – hur kan du bidra till Sverige och vad kan vi göra för att du ska kunna göra en klassresa?

Regeringsdugligheten och lösningarna på integrationsproblemen går hand i hand. Murarna som gör att det i snitt tar 6-7 år för män och 9 år för kvinnor som flytt till Sverige att komma i arbete måste erkännas som ytterst problematiska.

Vi politiker måste erbjuda lösningar. Folkpartiet har en liberal och feministisk integrationspolitik som bygger på svenskkunskaper, arbetslinje och etableringsinsatser. Vår politik skulle, om den fick realiseras, kunna lösa utanförskapet för många flyktingar som kommer till Sverige.

Vi liberaler måste våga ta debatten om Sverige integrationsutmaningar. Folkpartiet vågade inte lyfta integrationspolitik i valet i september av rädsla för att klumpas ihop med Sverigedemokraterna. Det har lett till ett moment 22.

Folkpartister vill debattera och förbättra systemen – för flyktingarnas och för Sveriges skull – men rädslan för att jämställas med SD av media och vänstern var för stor.

Nu får Folkpartiet chansen igen att lyfta upp den politik vi har – som faktiskt kan rädda Sverige från att ett splittrat klassamhälle med ”insiders” och ”outsiders”.

Jag tänker ta debatten om integrationsutmaningarna mot PK-media, de rödgröna och SD. Politiker med personliga mandat stärker förtroendet för demokratin.

Jag blev inte personkryssad till Sveriges riksdag i höstas för att agera ”knapptryckare” som så många andra politiker gör.

Jag återlanserar nu min personvalskampanj ”Jalla för alla” med målet att genom sociala medier och direkta samtal övertyga väljare att en röst på mig är en röst på en person som håller löftet att driva en integrationspolitik som stoppar SDs framfart och som bekämpar de rödgrönas bidragspolitik.

Allt pekar på att det parti som öppet vågar tala om våra integrationsproblem och som har politiska lösningar på dessa kommer stärka förtroendet för demokratin, uppfattas som mest regeringsdugliga och vinna väljarnas förtroende. Jag tänker se till att det blir Folkpartiet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.