”Vi har arbetat intensivt för att skapa trygghet på våra gator och torg i Biskopsgården”, skriver Jahja Zeqiraj efter Uppdrag gransknings serie om gängmorden i Göteborg. Foto: SVT
Debattinlägg

”Vi behöver ett vaccin mot segregationen”

Opinion ·

”Vi kan inte sätta oss till ro och vara nöjda när många av våra invånare lever i ett utanförskap. Ett utanförskap som inte är av platsen definierad – utan snarare ett som är påtvingat och osynligt år efter år”, skriver Jahja Zeqiraj (S).

Om debattören

Jahja Zeqiraj
Ordförande SDN Västra Hisingen (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Under onsdagens sena timmar kunde vi på bästa sändningstid följa Uppdrag gransknings reportage om hur Göteborgs stad arbetar mot gängkriminaliteten i allmänhet – och för de individer som vill lämna den kriminella sfären i synnerhet.

Polisens rapport som presenterades av rikspolischefen i slutet av juni skapade rubriker såväl lokalt som centralt. 200 gäng och 5000 kriminella i 61 områden i landet som pekas ut som särskilt utsatta, bland dem finns ett flertal i Göteborg.

SE MER: Uppdrag granskning Gängmorden i Göteborg: del 1

En fråga som infinner sig hos mig, som är den politiskt högst ansvarige för lokalsamhället i Göteborg, efter programmet är huruvida samhället har förmåga att hantera utanförskapets avigsidor?

Jag vill påstå att den kollektiva förmågan att hantera problemen med parallellsamhällen i Göteborg är god.

Vi har under många år arbetat intensivt och målmedvetet för att skapa trygghet på våra gator och torg i Biskopsgården.

Vi är stolta över det arbetet som har skett inom ramen för projektet ”Trygg i-arbetet” tillsammans med polisen och andra myndigheter.

Vi kan dock inte sätta oss till ro och vara nöjda när många av våra invånare lever i ett utanförskap. Ett utanförskap som inte är av platsen definierad – utan snarare ett som är påtvingat och osynligt år efter år.

Inkludering är möjlig på både individ- och strukturell nivå. Men för att detta skall ske krävs stora reformer av de slag vi sett tidigare i Sverige. Så som folkhemmet, skapat genom det som kom att kallas den ”Den svenska modellen”.

Sverige behöver en ny svensk modell för inkludering av alla nya svenskar. Vi behöver höja levnadsstandarden i utanförskapsområdena och möjliggöra konkreta sociala reformer som syftar till att inkludera ung som äldre inom alla samhälleliga delar.

De partier som älskar Sverige, och vill ha en annan färdriktning för alla de här 61 områdena, måste sätta sig i blocköverskridande samtal tillsammans med civilsamhälle, kommuner, stadsdelar och inte minst akademin i en ”Inkluderingskommission” med en enda uppgift:

Att bryta utanförskapets utbredning som pågått under decennier.

Vi måste tillsammans hitta en vaccination mot segregation och fattigdom.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.