Över 800 personer skadades i sammandrabbningar med spansk polis under den katalanska folkomröstningen om självständighet den 1 oktober 2017. Till vänster: polismän och demonstranter drabbar samman utanför en röstningslokal vid Ramon Llull-universitetet i Barcelona. Till höger: skribenten Jakob Svensson. Foto: AFP PHOTO / Fabio Bucciarelli

”Stoppa vansinnet – innan tragedin är ett faktum”

OPINION · ”Kommer denna fråga att fortfarande vara en spansk ”inre angelägenhet” den dag vi ser döda kroppar på Barcelonas gator? Jag vädjar till EU och svenska politiker att stoppa detta vansinne innan det är för sent”, skriver Jakob Svensson som är sambo med en katalan.

Jakob Svensson
Docent i medie- och kommunikationsvetenskap.

Som svensk och EU-medborgare, samt sambo med en katalan vädjar jag till EU och svenska och politiker att ingripa innan tragedin i Katalonien är ett faktum.

Den polisbrutalitet vi såg i söndagens omstridda folkomröstning kan komma att blekna i jämförelse mot det som är på väg att ske. Har verkligen EU råd med att stå som passiva åskådare till det som nu händer?

LÄS MER: Detta händer nu i Katalonien

Den spanska regeringen förkastar alla förslag till, och påtryckningar om, dialog och medling. Därför kan vi nog räkna med en självständighetsförklaring från katalanska regeringen inom kort.

Detta kommer i sin tur leda till att Kataloniens självbestämmande dras in – vilket i sin tur kommer leda till massiva folkliga protester, och mer polisbrutalitet.

Med tanke på den avhumanisering som av ”den andre” som vi nu bevittnar, kan vi i så fall inte utesluta dödsfall.

I ordkriget mellan Barcelona och Madrid hör vi hur katalanska demonstranter talar om den andre som ”Fascist” med referenser bakåt till Franco-diktaturen.

Samtidigt benämnde en regeringstalesperson i Madrid nyligen demonstranter i Katalonien som ”Nazister”.

Läget är som upplagt för en allvarlig konfrontation.

Vad gör EU och svenska politiker för att stoppa detta? 

Det råder inget tvivel om att fel har begåtts på samtliga sidor av den här konflikten och att folkomröstningen genomfördes utan konstitutionell legitimitet, men det är faktiskt så att det är den spanska regeringen som främst kontrollerar våldsmonopolet i landet.

Således är det mot den part som EU främst måste utöva påtryckningar.

EU och kommissionen har vädjat till dialog och till premiärminister Rajoys ”ledarskap”. Tyvärr lyser detta ledarskap med sin frånvaro. Rajoy har konsekvent förkastat alla förslag till dialog och medling.

Vidare avser spanska myndigheter att inleda rättsliga prövningar mot den regionala polisen, mot valarbetare (som riskerar böter på flera miljoner) samt mot regionalt valda politiker som redan nu sitter i förvar.

Allt detta samtidigt som den nationella polisens dokumenterade övervåld försvaras och kallas för proportionerligt.

Anser EU och svenska politiker verkligen att detta är rimliga åtgärder?

Hur tycker EU och svenska politiker att Rajoy utövar sitt ”ledarskap”? Anser man att spanska regeringen ens försökt öppna upp för en dialog?

Kommer denna fråga att fortfarande vara en spansk ”inre angelägenhet” den dag vi ser döda kroppar på Barcelonas gator?

Jag kan bara vädja till EU och svenska politiker att stoppa detta vansinne – innan det är för sent.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet