30 liv i veckan med Jan Beskow, psykiater och suicidforskare SPIV.
30 liv i veckan med Jan Beskow, psykiater och suicidforskare SPIV. Foto: SVT
Debattinlägg

”Självmord smittar”

Opinion ·

”Ja, självmord smittar! Smittar på samma sätt som mordbränder, skolskjutningar och klädmoden. Ja, att tabubelägga är till för att skydda ömtåliga områden. När man inte förstår något hotfullt kan det till och med vara klokt att låtsas att det inte existerar”, skriver professor Jan Beskow.

Om debattören

Jan Beskow
Professor

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tack Fredrik Virtanen för dina kolumner om dokumentären 30 liv i veckan. Självmord och självmordsprevention är komplexa problem som vi måste prata mycket mer om. Syna ur alla perspektiv.

Jag har haft förmånen att vara en av flera experter bakom SVT-dokumentären 30 liv i veckan. Vill därför kort berätta om några av de värderingar som ligger bakom. Men först några punkter där vi är överens.

Ja, självmord smittar! Smittar på samma sätt som mordbränder, skolskjutningar och klädmoden.

Ja, tabuering är till för att skydda ömtåliga områden. När man inte förstår något hotfullt kan det till och med vara klokt att låtsas att det inte existerar.

LÄS MER: TV-serie om ungt självmord väcker hård debatt

Du skriver att dokumentären är välgjord. Där är vi också överens.

Men för dig spelar detta ingen roll. Smittorisken ska vara det överordnade hänsynet. Eller som du uttrycker det ”det är ämnet som är livshotande”. Det är det som ska undvikas. Där är vi inte överens.

  • Suicidala personer vill att vi bryter tystnaden

Personer som plågas av att de inte orkar leva längre upplever att det inte finns någon att tala med, det är ingen som bryr sig. De som allvarligt tänker på det, de som skär sig, det som gjort suicidförsök och alla efterlevande , sammanlagt hundratusentals människor bara i Sverige.

Många av dessa har de senaste åren blivit mer medvetna:

Vi vägrar att tigas ihjäl! Tystnaden kväver oss. Den bidrar aktivt till våra lidanden, till våra självmordshandlingar. Som alla andra vill vi finnas till, vill bli sedda.

Ditt budskap till dessa i förtvivlans stunder: Vi tänker fortsätta att tiga. Det är säkrast så.

Detaljerade beskrivningar av självmord, drastiska bilder och romantiska beskrivningar vilseleder framför allt ungdomar. De har så lite att sätta emot, eftersom ingen tidigare talat med dem om självmord och hur de ska värja sig mot påträngande självmordstankar.

Det handlar inte om att prata eller inte prata utan om hur man gör det. WHO har angivit riktlinjer. Sveriges Television har noga följt dessa.

  • Tabun behöver avskräckning för att fungera. Du är verkligen i gott sällskap. För som du gör nu har människor tänkt och skrivit i nära 2.000 år.

Men du glömmer att den påbjudna tystnaden kombinerades med bestraffningar, begravningar utan klockringning utanför kyrkogårdsmuren, utstötning, allt kryddat med en rejäl portion helveteseld. Det behövs för att tabuering ska fungera som suicidprevention. Världshälsoorganisationen och auktoriteter är överens – vi måste lyfta frågan, vi måste tala om självmord!

  • Avvägning

Du skriver ”Men om bara en enda person inspireras att ta sitt liv är det inte värt det”, dvs att sända programmen 30 liv i veckan. Du glömmer att människor inspireras varje dag i media och på sociala media. Varför ska just de som vill hjälpa till, vill förebygga, beläggas med munkavle?

LÄS MER: Sofia Jannok: ”Jag tror att alla samer känner någon som har tagit sitt liv”

Självmord är ett uttryck för samhällets produktion av lidande.

Staten förstår inte problemets angelägenhet och storhetsgrad. Det krävs en politisk vilja att ge rejält finansiellt stöd, att genom forskning och utveckling skapa en modern effektiv suicidprevention. En sådan skapas inte utan samtal, utan artiklar i pressen, utan dokumentärer i TV.

Dessa människor har gjort viktiga erfarenheter om samhällets produktion av lidande, erfarenheter som vi behöver ta del av för att kunna bygga ett bättre samhälle.

Så frågan kan till sist koncentreras till vilket som är farligast: Att öppna vägar för alla de förtvivlade att öppet få tala om sina självmordstankar och därigenom få hjälp. Eller att sluta leden och åter kasta ut dem ut i den förtärande tystnaden och hjälplösheten?

Till sist Fredrik:

  • Anslut dig till kravet: Utveckla en effektiv suicidprevention och gör det nu! Det är cyniskt att ta bort tabueringen och inte utveckla en modern suicidprevention. Jämfört med detta blir frågan om ett program sänds kl 21 eller 22 en blek detaljfråga, som inte får skymma det egentliga problemet.
     
  • Anmäl dig till den 11:e nationella konferensen om suicidprevention i Göteborg den 12-13 september i år. Där kan du lära dig mycket om suicidprevention, vilket jag förstår att du är intresserad av.

Sprid också gärna information om konferensen bland dina kollegor. Den är avsedd för alla som professionellt eller ideellt försöker stödja personer som plågas av självmordstankar.

Fakta om självmord

  • Sedan 1980 har självmordstalet i Sverige sjunkit för samtliga åldersgrupper utom bland unga i åldern 15-24 år. Självmordsrisken ökar även bland äldre män över 80 år.  
  • 1554 personer tog sina liv i Sverige under 2015. Det är cirka 30 liv i veckan. Av de som tar sitt liv är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Bland män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. 
  • Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.

Källor: www.mind.sewww.1177.se, www.ki.seWHOSuicidzero ochNASP(Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa). (svt.se)

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.