Janne Josefssons lön bygger både hans och Uppdrag gransknings varumärke. Han är dessutom en av Sveriges mest kända, trovärdiga och populära journalister. Klart att han ska ha bra betalt.
I senaste numret av grävtidningen Scoop har man kunnat läsa om journalistlöner. Snabbt som tusan är debatten igång om löneskillnader. Jag vill bara till en början berätta historien om den feministiska ikonen Wilhemina Skogh. Jag brukar föreläsa om henne och möts ofta av ett gäng fågelholkar.
Wilhemina Skogh är en stor förebild för mig, och jag tycker att alla som kallar sig själva feminister och kräver lika lön för lika arbete borde känna till henne.
Wilhelmina föddes 1850 i Rute socken på Gotland. När hon var sex år drunknade hennes pappa. Mamma Stina-Lena fick det ekonomsikt tufft och Wilhelmina deporterades till Fårö, där hon uppfostrades av sina morföräldrar.
Wilhelmina var driven och nyfiken. Ett nytt ord vid denna tid var ordet miljonär. Wilhelmina bestämde sig för att bli miljonär. Hon tittade sig omkring på Fårö och insåg att det var fel miljö.
Tolv år gammal gick hon ut folkskolan och blev konfirmerad. Strax därpå flyttade hon till Stockholm för att göra karriär. Men karriären inleddes med att hon blev rånad på Strömkajen. Hennes röda kappa och en resväska med en världsatlas i försvann. Men Wilhelmina gav inte upp. Hon blev kvar hos släktingar och fick arbete som diskplockare på Strömpartären.
På kvällar och helger studerade Wilhemina. På jobbet gick det gick bra, hon avancerade. Hon ville bli restaurangchef, men det gick inte i Stockholm. Så Wilhelmina till Gävle och sedermera Storvik. Där fanns en järnvägsrestaurang som erbjöd arbete högst upp i pyramiden. Wilhelmina fick både lön och provision.
Provisionen sparades, hon hade en plan. Tomten bredvid krogen var tom. Wilhemina lånade i banken, köpte tomten och byggde ett litet hotell med den senaste tekniken installerad. Centralvärme och telefon var två saker som gästerna uppskattade. Det blev en liten kedja med hotell och när Stockholmsutställningen öppnade 1897 visste alla vem Wilhelmina var.
Hon var sin tids Annika Falkengren. Hon fick ansvar för fem fastigheter på Strandvägen och skötte även detta med bravur. När Grand hotel öppnade 1901 blev hon dess direktör och Sveriges rikaste kvinna. Miljonär! Wilhelminas porträtt hänger fortfarande i hotellets reception.
Varför berättar jag denna långa historia, när jag borde skriva om Janne Josefssons höga lön i förhållande till hans kvinnliga kollegor. Jo, därför att jag tycker att landets ledande feminister borde tänka mer som Wilhelmina och mindre som kommunister.
Jag vet att Janne Josefsson har ett förflutet som är på gränsen till kommunism och att det var med ett mörkrött socialisthjärta som han i unga år infiltrerade folkpartiet.
Han var en banbrytare då och han är en banbrytare nu när han lyckats bryta SVT:s lönehegemoni. Hans journalistik kan man ha olika åsikter om, men den bygger Uppdrag gransknings varumärke och den bygger Janne Josefssons varumärke.
Janne Josefsson är en av Sveriges mest kända journalister och ständigt i topp på listorna över Sveriges mest trovärdiga och populära journalister. Jag har svårt att se det “strukturella problem” som DN:s duktiga grävreporter Josefine Hökerberg säger sig se i Resumé i veckan.
Jag ser det inte heller när jag konstaterar att DN:s vd Gunilla Herlitz är en av Sveriges bästa betalda kvinnor. Gör man ett jobb som ingen annan vill göra ska man ha sjukt bra betalt.
Problemet med dagens feminister är att de försöker riva pyramiden uppifrån, men alla pyramider rivs underifrån. Två av tre som tar en universitetsexamen i dag i USA är kvinnor. Detta betyder att kvinnor snart kommer att tjäna MYCKET mer än män.
De som tycker att det går för långsamt kan studera Moores lag – den innebär att datorn blir dubbel så effektiv var 18 månad. Jag är övertygad om att Moores lag går att applicera även kvinnors löner. Om tio år kommer det som många i dag uppfattar som en snigel vara en Ferrari.
Det som idag uppfattas som ett strukturellt problem kommer snart att vara en tillgång för välutbildade och smarta kvinnor som går i Wilhelmina Skoghs fotspår.