Kateřina Janouch
Skärmdump från den tjeckiska digitala tv-kanalen DVTV (Aktualne.cz). Foto: DVTV
Debattinlägg

”Janouchs budskap om Sverige i tjeckisk tv – en rasbiologisk fars”

Opinion ·

”I över en halvtimme får Janouch sitta och förklara för alla som vill höra på hur fruktansvärt läget i Sverige är. Mot slutet av programmet utbrister programledaren Martin Velešovský med en suck, ”Så det är ingen god idé att flytta till Sverige?”, skriver Carl Rüster.

Om debattören

Carl Rüster
Översättare, journalist och författare till boken Mitt Prag. Sedan över 20 år bosatt i Prag.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Under de senaste åren har den tidigare obligatoriska tjeckiska frågan som kom efter att jag presenterat mig som svensk bytts ut. Tidigare var det den felinformerade lite småsöta frågan ”Ni har alkoholförbud där eller hur?”.

Idag har den bytts till den av skrämselpropagandan uppblåsta frågan ”Är det inte hemskt med alla de där immigranterna, vad ska ni göra åt dem?”

I veckan sändetjeckisk television en intervju med Katerina Janouch som inte bara stöder de här tankegångarna utan gör dem helt berättigade för den tjeckiska allmänheten.

I över en halvtimme får Janouch sitta och förklara för alla som vill höra på hur fruktansvärt läget i Sverige är. Mot slutet av programmet utbrister programledaren Martin Velešovský med en suck, ”Så det är ingen god idé att flytta till Sverige?”

Med en tvärsäker min andas Janouch in och förklarar tvärsäkert ”Jag vet att folk redan nu flyttar från Sverige och det är faktiskt ännu fler som pratar om att emigrera”.

Under hela intervjun får Janouchs fakta stå oemotsagda och det är inga småsaker som författarinnan vill berätta för sina före detta landsmän.

Utan att nämna några källor, utom ”en polis jag känner mycket väl”, hävdar hon att 75 procent av de 30 000 illegala nyanlända är män över arton år som utger sig för att vara barn, att det finns 55 no-go-zoner i Sverige där poliser är rädda att operera, att man i Sverige på grund av immigrationen inte har råd att ge pensionärer mat och att folk dör i sjukhusens cancerköer.

Det hela blir en rasande fars när hon rasbiologiskt beskriver svenskar som karga, torra och tråkiga – men för all del snälla, intelligenta och arbetsamma. Eller när Veselovský läser upp rubriker från de tjeckiska tidningarna som ”Sverige har blivit en kläckningsmaskin för jihadister” eller ”immigranter terroriserar Sverige” och frågar om det stämmer?

Då nickar Janouch belåtet och svarar: ”Ja, tyvärr måste jag säga att det är sant”.

Tyvärr fastnar mitt skratt i halsen när jag tänker på följderna av Janouchs klavertramp.

Det här ger alla flyktingfientliga krafter, i en för all del liten stat som Tjeckien, vind i seglen och alla kan nu med grötmyndig röst hävda att det faktiskt var en svensk författarinna som sa det och inte något man läst i boulevardtidningarna eller hört på krogen.

Argumentet att de forna kommunistländerna, som alla var länder man flydde ifrån under hela 1900-talet, kanske borde vara lite mer solidariska med flyktingar biter överhuvudtaget inte eftersom man då alltid hävdar att de tjeckoslovakiska (polska, ungerska fyll i valfritt före detta kommunistland) flyktingarna kom för att arbeta och dagens flyktingar kommer för att sprida terror och utnyttja sociala förmåner. 

Det här har resulterat i extremt flyktingfientliga regimer i alla de forna warszawapaktsländerna och just på grund av detta hävdar Janouch, lika välgrundat som hennes övriga argument, att vi på grund av skräcken för invandringen kommer att se en ny emigrationsvåg, ”det finns prognoser om att folk kommer att flytta från Västeuropa till Östeuropa”.

Det är svårt att säga vad som gett upphov till ett sådant massivt EU- och flyktingmotstånd, men att det uppenbart gynnar alla intressen som försöker slå kilar i det europeiska samarbetet är glasklart.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.