Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M) innan partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Sluta spekulera om ett valresultat två år bort”

Publicerad

POLITIK · ”Alliansens samlade besked är att vi vill byta ut Stefan Löfven efter nästa val. Vi söker väljarnas förtroende för en ny moderatledd alliansregering. För oss är det inte aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver Jessica Polfjärd (M).

Om debattören

Jessica Polfjärd
Gruppledare för M i riksdagen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är anmärkningsvärt att Tomas Eneroth (S) verkar mer intresserad av politiskt spel och spekulationer än att presentera lösningar på de allvarliga samhällsproblem som vi ser i Sverige i dag.

Sverige är på väg åt fel håll.

Utanförskapet omfattar upp emot motsvarande en miljon människor och integrationen fungerar inte.

Kunskaperna i skolan faller, otryggheten är omfattande på många platser och läget inom Polisen är ansträngt. I det läget behöver Sverige inte socialdemokratiskt taktiserande utan handlingskraft, ledarskap och konkreta reformer.

Därför har Moderaterna en plan för ett starkare Sverige med ansvar för ekonomin, nolltolerans mot dåliga skolor, förslag för att arbete och ansträngning alltid ska löna sig, tillväxt i hela landet och en trygghet att lita på.

Det växande utanförskapet behöver brytas och det kräver en ny regering. Alliansens samlade besked är att vi vill byta ut Stefan Löfven efter nästa val.

Vi söker väljarnas förtroende för en ny moderatledd alliansregering. Det är det alternativ som kan lösa problemen, bryta utvecklingen och vända Sverige åt rätt håll.

Exemplen på oacceptabelt beteende från företrädare för Sverigedemokraterna är och har varit många. De är inte ett regeringsdugligt parti.

För oss är det inte aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är ett besked vi lämnat vid upprepade tillfällen.

Eneroth verkar dock inte vilja lyssna. Frågan är om Socialdemokraterna kommer att lyssna på väljarna. Det är nämligen de som måste få avgöra hur förutsättningarna för att bilda regering ser ut efter nästa val.

Stefan Löfven har istället bekräftat att han inte tar hänsyn till detta och inte tänker avgå ens om Alliansen blir större än de rödgröna partierna. Det är ett ytterst anmärkningsvärt besked.

Självklart måste Sveriges väljare kunna räkna med att det spelar roll hur de väljer att rösta i valet om två år.

När människor runt om i landet gått till vallokalerna och bestämt sig för vilka partier de vill ge sitt förtroende till bör nästa statsminister utses efter en ny talmansrunda.

Blir Alliansen större än de rödgröna partierna så kommer vi att fälla Löfven och bilda en ny alliansregering. Om Alliansen blir mindre än S, V och Mp så gäller fortsatt att förutsättningarna för vem som ska bli nästa statsminister ska sonderas fram i en talmansrunda.

Den bästa garanten för att byta ut Stefan Löfven och bilda en ny alliansregering kommer därför att vara en röst på Moderaterna och Alliansen.

Alla andra regeringsalternativ vore sämre och skulle innebära mindre av de kraftfulla reformer som behövs för att vända utvecklingen och få på plats en ansvarsfull ekonomisk politik som lägger grunden för satsningar på att skapa jobb, se till att det blir mer kunskap i skolan och en ökad trygghet för alla.

Vi kommer nu att fokusera på reformer för att bygga landet starkare framåt.

Det borde även Socialdemokraterna ägna sig åt istället för att vara nöjda med läget i Sverige och spekulera om ett valresultat som ligger två år bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Partiledardebatt

Mer i ämnet