Foto: SVT
Debattinlägg

”Kritiken finns – om detta råder inget tvivel”

Publicerad
Opinion ·

”Timbro gör alltså inga som helst anspråk på att tala för journalistfacket. Men det står var och en fritt att citera tidningsartiklar, utan att be några som helst fackpampar om lov”, skriver Johan Ingerö.

Om debattören

Johan Ingerö
Ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hanna Nyberg, ordförande för journalistfacket på SVT, har inkommit med vad som kan bli 2016 års underligaste debattinlägg på SVT Opinion: hon står inte bakom att jag citerar den kritik som hennes egna medlemmar framfört om SVT.

Bakgrunden är följande. Torsdagen 24/11 diskuterade jag och SVT-direktören Jan Helin SVT:s prioriteringar i debattprogrammet Opinion Live.

Jag påpekade då att SVT inte har ett enda fördjupande intervjuprogram under prime time, samtidigt som företaget i decennier har bränt enorma summor på ren underhållning.

Jag påpekade även att det funnits och finns skarp kritik från fackligt håll mot hur SVT sköter lokaljournalistiken.

Och det är här Hanna Nyberg kommer in i bilden. Journalistfacket står inte bakom detta, slår hon fast. Och jag kan lugna Hanna Nyberg på en punkt: det finns nog ingen människa i detta land som tror att SVT:s journalister håller med Timbro.

Däremot får Nyberg vackert finna sig i att både jag och andra citerar vad som öppet framförs i media.

Låt mig ge ett enda exempel. Den 17 februari i år publicerade tidningen Journalisten en av flera artiklar om de utbredda kritiken mot SVT:s omorganisation:

”På SVT Dalarna och Gävleborg har man haft två långtidssjukskrivna på grund av utbrändhet, varav en är tillbaka. Två personer har tagit tjänstledighet för studier på grund av omorganisationen. Tre har gått ner i arbetstid på grund av den höga arbetsbelastningen.

Två har sökt sig till andra redaktioner inom SVT för att komma bort från lokalredaktionerna. De kortare sjukskrivningarna har också ökat.”

I samma artikel framförde Hanna Nybergs företrädare just den kritik som Hanna Nyberg nu skriver att journalistfacket inte står bakom:

” – Från Journalistförbundets sida har vi tryckt på att vi behöver någon form av partsgemensam utredning av hur lokala nyheter mår. Det har vi inte fått, men det pågår ett arbete där SVT undersöker och försöker åtgärda brister. Vi har några orter, bland annat Malmö, där folk har blivit sjukskrivna för att arbetsbelastningen är för stor. Vi ser att det finns orter där många småbarnsföräldrar använder rätten att gå ner i tid för de orkar inte vara föräldrar och jobba samtidigt. Det är kvinnor som väljer att gå ner i tid. Det påverkar lön och pension, säger Petteri Karttunen.”

Och den 3 mars skriver samma tidning om kritiken mot SVT, från bland andra SVT:s sex huvudskyddsombud. Men detta kanske är saker som Hanna Nyberg tar lätt på?

I så fall är det inte utan att man undrar vems ärenden hon springer, när hon levererar sitt osammanhängande angrepp på mig.

Timbro gör alltså inga som helst anspråk på att tala för journalistfacket. Men det står var och en fritt att citera tidningsartiklar, utan att be några som helst fackpampar om lov.

Den kritik mot SVT:s lokalredaktioner som jag citerade i Opinion Live finns, om detta råder inga tvivel.

Och det är ett av många exempel på varför ett public service-företag borde prioritera just public service, istället för att slåss med reklamkanalerna om vem som gör bäst kändis-tv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Framtiden för public service

Mer i ämnet