Serverhall i Luleå till vänster. Till höger Bahnhofs VD Jon Karlung.
Serverhall i Luleå, till höger Bahnhofs VD Jon Karlung. Foto: Susanne Lindholm / TT / Kristina Sahlén
Debattinlägg

”Sverige behöver en digital tidsmaskin”

Internet ·

”Sverige behöver en stark IT-minister, med djup förståelse för vad internet är, vad som sker bakom kulisserna, och vad som driver utvecklingen framåt. Men framför allt behöver vi en tidsmaskin. Vi behöver åka tio år framåt i tiden. Då framstår förhoppningsvis dagens diskussion som 1900-talets sista digitala dödsryckning”, skriver Jon Karlung.

Om debattören

Jon Karlung
VD Bahnhof

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det kändes som en tidsmaskin.

I slutet på förra veckan höll Näringsutskottet en så kallad öppen utfrågning om piratkopiering. På deltagarlistan fanns representanter för film- och musikbranschen, polisen, samt politiker.

Stämningen var god. Alla var faktiskt överens. I flera timmar höll de på, med stigande kämpaglöd, samma budskap gång på gång:
”Vi måste spärra illegala sajter! Vi måste skärpa straffen!”

Till slut var det dags för justitieminister Morgan Johansson (S). Han slog fast: ”Stöld är stöld!”

Sedan talade han sig varm för skärpta straff och passade även på att berätta att ett av hans första möten efter att han tillträtt som justitieminister hade varit just med filmbranschen.

Det är symptomatiskt att ingen internetoperatör var inbjuden till mötet – eller någon annan med en bredare förståelse för digitaliseringens villkor.

Någon som hade kunnat ropa: ”Hallå! Har vi inte redan gått igenom det här – för tio år sedan?”

Jo, det har vi ju! Jag var själv på plats Riksdagen i december 2008. Ämnet var ”Rätt att dela? Rätt till ersättning?” Jan Björklund (då FP, nu L) öppnade mötet med att slå fast just att ”Stöld är stöld!” – sedan lämnade han salen utan att lyssna på oss andra.

En stund senare ställde sig artisten Eva Dahlgren i talarstolen och grät. Hon pratade om ”tjuvar”. Det var ingen hög nivå på diskussionen, men den gången var åtminstone en mångfald av röster och perspektiv inbjudna.

Nu är det alltså dags igen – men utan att de kritiska rösterna får komma till tals. År 2016 vill Sverige kriminalisera hundratusentals fildelande medborgare.

Nu?! När stora delar av film- och musikindustrin redan anpassat sig till det digitala landskapet, som Spotify och Netflix.

Publiken är uppenbarligen villig att betala. Vad sägs om att lägga resurser på att utveckla rätt tjänster i stället för att ta fram storsläggan mot det fria internet?

Sverige brukade ligga i framkant.

Nu blir vi i stället internationellt omtalade för att våra domstolar förbjuder offentlig konst att delas online. Vår regering utreder ett förslag om att censurera vissa delar av internet, genom att blockera utländska spelsajter.

Politikerna håller benhårt fast vid datalagringsdirektivet trots att det blivit underkänt av EU-domstolen.

Vi har också sett att Telia i domstol tvingats lämna ut sina kunders namn och adress gällande fildelning, vilket öppnar för stämningar i civilmål. En oangenäm doft sprider sig från vårt land ut över världen!

När Mehmet Kaplan nyligen avgick blev regeringen av med sin bostads- och IT-minister. Men hans avtryck inom IT-frågor var ändå försvinnande litet.

En minister kan inte ha IT-frågorna som bisyssla. Vad Sverige behöver är en stark IT-minister, med djup förståelse för vad internet är, vad som sker bakom kulisserna, och vad som driver utvecklingen framåt.

Men framför allt behöver vi en tidsmaskin. Vi behöver åka tio år framåt i tiden.

Då framstår förhoppningsvis dagens diskussion som 1900-talets sista digitala dödsryckning.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.