Barn som exponerats för stora mängder alkohol får ofta inlärningsproblem och minnessvårigheter, skriver barnläkaren Jonas Ludvigsson i ett debattinlägg. Foto: Privat/Lise Åserud/TT
Debattinlägg

”Avstå från alkohol under graviditeten – helt och hållet”

”Ska man verkligen inte kunna dricka lite grann när man är gravid? Ska man inte kunna ta sig ett glas? Kanske några dagar i veckan? Nej, som barnläkare tycker jag inte det”, skriver barnläkaren Jonas Ludvigsson i ett debattinlägg.

Om debattören

Jonas Ludvigsson
Professor och barnläkare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Barn som utsatts för stora mängder alkohol under graviditeten riskerar att drabbas av Fetalt alkohol-syndrom (FAS). Det kan leda till påverkad tillväxt av fostret men också till missbildningar.

Barn som exponerats för stora mängder alkohol får ofta inlärningsproblem och minnessvårigheter. Barn kan också få svårighet att leka i grupp och en bristande impulskontroll.

Därför är de flesta överens om att gravida inte ska dricka stora mängder alkohol. Det debatten om gravida och alkohol handlar om är hur små mängder alkohol som är okej.

Ska man verkligen inte kunna dricka lite grann? Ska man inte kunna ta sig ett glas? Kanske några dagar i veckan. Nej, som barnläkare tycker jag inte det.

Det kan vara lätt att bli förvirrad i frågan om alkohol och graviditet då beskeden man ges är så motstridiga. Å ena sidan menar ett fåtal forskare och barnläkare att upp till sex glas vin i veckan inte påverkar fostret. Samtidigt rekommenderar livsmedelsverket gravida att avstå från alkohol helt och hållet.

Men det innebär inte att man som gravid kan lägga sig någonstans mitt emellan.

Vi forskare och läkare vet tyvärr inte vad som verkligen är en ofarlig mängd alkohol för ett foster, eller ens om det finns en ofarlig mängd.

Vi vet bara att flera glas vin i veckan påverkar fostret, och därför tillämpar vi försiktighetsprincipen.

Om något kan vara farligt, så bör man undvika det.

Forskning har visat att ett halvt glas vin om dagen är kopplat till förändrat beteende hos barn. Inte hos alla barn, men hos en del barn – och vi vet inte vilka.

En australiensisk studie i den amerikanska tidskriften JAMA Pediatrics visade att även små mängder alkohol påverkar barnets utseende och ansiktsform.

Om ett förändrat utseende är kopplat till kognitiva svårigheter vet vi inte, men i en översiktsartikel från maj 2018 redovisar amerikanska forskare den senaste forskningen på området, från människor och från djurförsök.

Och resultaten talar för att även små mängder alkohol påverkar fostrets hjärna negativt.

Alkohol påverkar såväl produktionen av signalsubstanser i hjärnan som graden avinflammation i hjärnan. Påverkan på hjärncellerna kan sitta i efter förlossningen och kanske kan dessa barn inte hantera påfrestningar på hjärnan senare i livet lika väl som andra barn.

Experimentdata talar också för att den del av hjärnan som står för minnet överreagerar med inflammation hos de som utsatts för alkohol. Vi tror idag att de inflammatoriska ämnen som frisätts vid exponering för alkohol spelar roll för utvecklingen av bland annat psykiatriska sjukdomar.

Eventuellt påverkar alkohol under fostertiden också immunförsvaret.

Det kan ske genom så kallade epigenetiska förändringar, alltså påverkan på arvsmassan. Här ska dock sägas att mycket av forskningen baseras på hur alkoholkonsumtion hos en individ påverkar immunförsvaret hos samma individ. Mycket återstår för att klargöra långtidseffekterna hos foster som utsätts för alkohol.

Men om en mindre mängd alkohol hämmar barns immunförsvar är det oerhört allvarligt.

Infektioner är fortfarande en av de viktigaste dödsorsakerna hos nyfödda och små barn i Sverige. Och därför anser jag att gravida helt bör avstå från alkohol under graviditeten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.