Foto: Privat/Jonathan Ernst
Debattinlägg

”Hade aldrig hänt om vi fått bestämma”

Publicerad
USA-VALET ·

”I den äldre generationen finns en rädsla för förändring och ett stort behov av egen trygghet. Majoriteten av människorna över 60 skulle förmodligen anse att de inte är i behov av ett könsneutralt ord, ett samhälle där kvinnan också kan prestera på arbetsmarknaden och ett Sverige som ständigt hjälper människor som flyr för sina liv”, skriver Josefiné Josefsson.

Om debattören

Josefiné Josefsson
Gymnasieelev

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Som 16-åring i dagens samhälle kan jag bara bli skrämd och förvånad när jag ser vad som håller på att hända.

Jag blir dock inte förvånad när jag läser att Hillary Clinton hade blivit USA:s president om endast den yngre generationen hade fått rösta.

Kontrasterna mellan då och nu är kanske större än på många år.

Det händer att jag möter människor som säger att det var bättre förr. Innan kvinnor uttryckte karriärabstinens, bar byxor och fick rösta. En tid då invandringen var minimal och rasindelning existerade. 

Men detta förändrades, tack vare de frihetskämpar som genom demonstrationer och plakat värnade om, och skapade, en bättre värld.

Kampen har följt med i generationer och 90-talisterna ville nyfiket hålla bollen i rullning. Idag har vi ett betydligt mer rättvist och jämställt samhälle. Därför är det inte så konstigt att valresultatet i USA hade sett helt annorlunda ut om endast människor födda från och med 2000 hade fått rösta. 

Min generation är den senaste uppdateringen av frihetskämpar. De tidigare har passerat våra gator med planscher, men vi följer istället hela världen med våra mobiltelefoner. Därav varför vi inte accepterar ledare som Donald Trump och Vladimir Putin. 

I den äldre generationen finns en rädsla för förändring och ett stort behov av egen trygghet.

Majoriteten av människorna över 60 skulle förmodligen anse att de inte är i behov av ett könsneutralt ord, ett samhälle där kvinnan också kan prestera på arbetsmarknaden och ett Sverige som ständigt hjälper människor som flyr för sina liv.

Mångas konservativa och ibland rent egoistiska världsbilder är på väg att krackelera då de inte längre växer parallellt med vår utveckling. Blir räddningen att rösta på en man som Trump? Är ett sådant beslut ett sätt för vilsna vuxna människor att bromsa vår utveckling för att själva hinna med? 

Jag har vuxit upp i en värld där vikten ligger i att försöka sympatisera och hjälpa varandra. Feminismen har vuxit enormt och många människor har tagit varandra på fullaste allvar helt oberoende av kön, sexuell läggning, etnicitet eller religion.

Att vi fortfarande har arbete kvar spelar inte så stor roll så länge jag vet att utvecklingen är ständig. Det är i en jämställd och tolerant värld jag vill leva. 

Erfarenhet är viktigt, och jag förstår såklart vikten av att även äldre människor ska få sina röster hörda. Det jag dock inte förstår är varför den äldre generationen ska ifrågasätta hur vi yngre väljer att leva och förhålla oss till varandra.

Det är jag och mina jämnåriga som just nu tar lärdom från tidigare generationers misstag och det är också vi som förhoppningsvis med stolthet ska lämna över jorden till kommande generationer. 

Ibland uppfattar jag det som att vissa helt enkelt har tittat sig blinda på förändringsprocessen. Varför inte se förändring som ett tecken på att vi är på väg i rätt riktning? 

Hur vore det om ni, som är rika på erfarenhet, inte la så mycket fokus på traditioner, egen vinning och den konservativa världsbilden?

Vad betyder bibehållna traditioner och levnadssätt när respekten, medmänskligheten och toleransen har dött ut på vägen?

Ert föhållningssätt har lett fram till att världens mäktigaste man är någon som tillförskrivit sig rätten att ”grab them by the pussy”.

Som stolt milleniumbarn vill jag våga påstå att det inte hade hänt, om ni hade överlåtit mer makt åt oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

USA:s nye president

Mer i ämnet