”Barnperspektivet verkar inte stå i fokus i denna utredning”, skriver artikelförfattarna om Utredningen om en modern föräldraförsäkring, som överlämnades till regeringen i december. Foto: Fernando Antonio / AP Photo
Debattinlägg

”Stoppa tvångskvoteringen i föräldraförsäkringen”

Opinion ·

”Alltför ofta hör vi att barn beskrivs som kvinnofällor precis som att det skulle vara ett straff att spendera tid med sina egna barn. Föräldrarna vet bäst sina barns unika behov och hur de bäst får familjelivet att gå ihop, det vet inte vi politiker”, skriver Julia Kronlid och Paula Bieler från Sverigedemokraterna om den nya utredningen av föräldraförsäkringen.

Om debattörerna

Julia Kronlid (SD)
Familjepolitisk talesperson
Paula Bieler (SD)
Jämställdhetspolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Välmående familjer är själva grunden för ett välmående samhälle. Den centrala utgångspunkten för Sverigedemokraternas familjepolitik är att barnens bästa skall beaktas i alla situationer inom familjepolitikens område.

Den 18 december i år tog socialministern emot ett förslag från föräldraförsäkringsutredningen. Enligt utredningens förslag ska totalt fem månader reserveras för vardera föräldern och ytterligare fem månader ska kunna fördelas.

Vi hoppas innerligt att regeringen inte kommer att gå vidare med just denna del i förslaget då det skulle vara djupt förödande för många barnfamiljer.

Varje familj har olika förutsättningar och måste tillåtas göra sina prioriteringar efter vad som är bäst i deras situation.

Dels spelar faktorer som amning, anknytningsprocesser med mera in – faktorer som varierar stort från familj till familj och barn till barn.

Det är vår mening att politiker inte ska skapa fler stelbenta system som tvingar in föräldrar och barn i mallar gällande sådan utveckling.

Därtill kommer ekonomiska faktorer, som det faktum att stora löneskillnader i praktiken kan göra det omöjligt för en familjs ekonomi att gå ihop om den ena partnern tar ledigt.

LÄS MER: Så förändras föräldraförsäkringen – enligt förslaget

Utredningen själv listar faktiskt ett antal anledningar till varför total kvotering inte är lämplig, såsom ”möjligheten till flexibelt arbete, arbetstidens förläggning, om föräldern är egenföretagare etcetera.”

Alla dessa faktorer är dock lika verkliga under hela försäkringsperioden. Resultatet av att begränsa familjers valfrihet riskerar helt enkelt att bli dagar som aldrig tas ut och att barnet istället sätts i barnomsorg mycket tidigt.

Detta är säkert en ekonomisk vinst för regeringen men de som blir lidande är barnen. Barnperspektivet verkar inte stå i fokus i denna utredning.

Tyvärr beskriver Socialdemokraterna ofta familjebildning och barn som ett jämställdhetshinder.

Alltför ofta hör vi att barn beskrivs som kvinnofällor precis som att det skulle vara ett straff att spendera tid med sina egna barn.

Självklart ska båda föräldrarna ges förutsättningar att vara hemma med sina barn och uppmuntras att vara det. Det måste dock vara helt upp till familjen att avgöra hur de vill fördela tiden, det kan inte styras genom tvång.

Föräldrarna vet bäst sina barns unika behov och hur de bäst får familjelivet att gå ihop, det vet inte vi politiker.

Ett bättre sätt att verka för jämställdhet och ge förutsättningar för båda föräldrar att vara hemma är att de ekonomiska förlusterna av föräldraledighet ska vara så små som möjligt.

Därför vill vi stärka föräldrapenningen och höja taket för föräldrapenningen. Vi vill också utreda möjligheten för föräldraförsäkringen att utformas så att familjers disponibla inkomst inte påverkas av vilken förälder som stannar hemma.

Vi välkomnar alltså att utredningen föreslår just ett höjt tak för att även den med högst inkomst i familjen ska motiveras att vara föräldraledig. 

All diskriminering på arbetsmarknaden på grund av familjebildning måste också motverkas och ska aldrig accepteras.

I familjepolitiken måste barnen och familjernas unika behov vara i fokus.

Inte verklighetsfrånvända politiska ambitioner som riskerar att orsaka lidande för barn och familjer.

Sverigedemokraterna vill ge makten tillbaka till familjerna, värna barnens bästa och stoppa tvångskvoteringen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.