Julian Assange, Elisabeth Massi Fritz.
Julian Assange, Elisabeth Massi Fritz. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth / Elisabeth Ohlson Wallin
Debattinlägg

”Julian Assange – packa väskan och möt rättvisan!”

Assange ·

”Julian Assange är sedan 2010 på sannolika skäl häktad och misstänkt för våldtäkt, en prövning av häktningsskälen som domstolar har gjort. Assange borde packa ihop sin väska, kliva ut genom ambassadens dörr och börja samarbeta med polis och åklagare. Det borde ligga i hans intresse om det nu är som han själv hävdar – att han är oskyldig”, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Om debattören

Elisabeth Massi Fritz
Advokat

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Till FN-panelen vill jag säga att jag är lättad för att deras beslut inte är juridiskt bindande och att domstolarna och inte FN-panelen utövar rättsskipning.

FN-panelen tycks ha bristande förståelse för att en våldtäkt mot en kvinna är en av de allvarligaste kränkningarna och brotten mot mänskliga rättigheter.

Att Assange som är häktad på sannolika skäl för våldtäkt skall belönas med ett skadestånd för att han uppsåtligen har undanhållit sig från rättsväsendet i över fem år är kränkande och stötande mot min klient men också mot alla utsatta våldtäktoffer och deras mänskliga rättigheter.

Julian Assange är sedan 2010 på sannolika skäl är häktad och misstänkt för våldtäkt, en prövning av häktningsskälen som domstolar har gjort.

När Julian Assange för några dagar sedan meddelade att han skulle lämna Ecuadors ambassad i London och låta sig gripas av brittisk polis om den oberoende FN-panelen UNWGAD:s beslut gick emot honom var det, som jag tolkar det, med vetskapen att FN-panelens beslut skulle vara till hans fördel.

Han hade alltså aldrig någon tanke på att faktiskt överlämna sig till den brittiska polisen. Det var, som så mycket annat Assange har gjort, enbart ett publicitetstunt för att få uppmärksamhet.

Julian Assange är en man som inte vill ställas till svars och ta ansvar för sina handlingar. Han har under snart sex års tid lyckats undvika att bli förhörd av svensk polis om de fyra sexualbrott han häktades på sannolika skäl misstänkt för både 2010 och 2014: Våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och olaga tvång.

I samröre med Ecuador har Assange under snart fyra års tid obstruerat den svenska rättsprocessen till den grad att tre av brotten han var misstänkt och häktad för nu har preskriberats. Genom sin flykt från det svenska rättsväsendet har han förhindrat rättvisans gång.

Vad Ecuador har att vinna på att profilera sig som ett land som varken respekterar internationell lag eller kvinnors mänskliga rättigheter är oklart, men att den oberoende FN-panelen UNWGAD nu ställer sig till skaran av organisationer som försvarat Assanges flykt från rättvisan är djupt beklagligt.

Deras beslut är dock inte juridiskt bindande, och både svenska och brittiska myndigheter har redan klargjort att det inte påverkar deras hantering av brottsutredningen.

Förundersökning skall alltjämt bedrivas och arresteringsorder liksom häktningsbeslut skall gälla. Domstolarnas beslut gäller.

En av Assanges svenska advokater Per E Samuelsson sade till Aktuellt 4/2 att ”Har man varit frihetsberövad i tre och ett halvt år så har man ju lidit nog”. Därför behövdes ingen rättegång, menade han.

Vad händer om alla misstänkta förövare skulle tänka och agera som Assange gör? Vad händer med offret?

Den som har lidit och lider i det här fallet är framför allt brottsoffret. Att hävda att det inte behövs någon rättegång för att den misstänkte gömmer sig från rättsväsendet är upprörande och felaktigt.

Svenska åklagare har absolut åtalsplikt om de bedömer att det finns tillräckliga bevis. Argument som att den misstänkte har ”lidit nog” ska inte kunna påverka en rättsprocess.

Nej, det är inte moralisktfelaktigt av Sverige att inte följa den oberoende FN panelens beslut. Till skillnad från FN panelens beslut så är alla de åtta domslut som fastslår att Assange ska vara häktad, och att han ska överlämnas från Storbritannien till Sverige, juridiskt bindande.

De domsluten har Assange valt att inte följa. Det är om något ett moraliskt felaktigt agerande. Dessutom trots mot domstolars juridiska beslut.

Julian Assange är en man som sedan 2010 på sannolika skäl är häktad och misstänkt för våldtäkt mot min klient. Inget obstruerande, twittrande eller publicitetsstunt kan ändra på det.

När han gick in på ambassaden 2012 lät han meddela de då två målsägande i ärendet att han hade för avsikt att vänta ut preskription av alla brottsmisstankarna inne på Ecuadors ambassad.

Han hade alltså aldrig för avsikt att låta sig förhöras, att ta ansvar för sina handlingar eller låta rättvisan ha sin gång. Ingenting kan ändra vad han själv valde att göra i Sverige 2010, och ingenting kan ge min klient den tid som det här ärendet har berövat henne tillbaka.

All skuld och allt ansvar för det kan enbart tillskrivas Julian Assange. Liksom Assanges nuvarande situation, påstådda frihetsberövande och uppgifter om att överlämna sig till brittisk polis för det fall FN:s beslut går emot honom.

Var tog skräcken för att bli utlämnad från Sverige vägen, undrar jag?

Assange borde packa ihop sin väska, kliva ut genom ambassadens dörr, sluta trotsa domstolarnas beslut, sluta tro att han står över de brittiska och svenska lagarna, börja samarbeta med polis och åklagare.

Det borde ligga i hans intresse om det nu är som han själv hävdar – att han är oskyldig.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.