”Den största bieffekten med att ha mobilen med sig under semestern är rädslan för att vi skulle missa något”, skriver författaren Patrik Wincent. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/TT/Vidar Ruud/TT
Debattinlägg

”Kan du låta mobilen vila under semestern?”

”Vi har blivit så vana vid att bli stimulerade av notifikationer, sms och mejl att vi knappt längre kan klara av tystnaden och att vara närvarande med oss själva. Vi är inte längre vana vid att vara ensamma med våra tankar”, skriver författaren och terapeuten Patrik Wincent.

Om debattören

Patrik Wincent
Författare och terapeut

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är dags för semester! För några dagar sen rensade du allt från kontoret, skickade dina sista mejl, städade skrivbordet och sa adjö till dina kollegor. Nu har du påbörjat din semester, kanske med fötterna i sanden och med din favoritdryck i handen.

Plötsligt hör du din telefon vibrera, det är ett nytt mejl från din chef och strax därefter dyker det upp ett par sms från dina kollegor, pling pling.

Mobilen vibrerar igen och notifikationer från sociala medier kallar hypnotiskt på dig – och informerar dig om att det finns en bunt nya likes, hjärtan, och meddelanden i telefonen.

Dina barn rycker i dig för att de vill leka med dig i poolen, men du är för upptagen med att besvara dina mejl.

Innan du vet ordet av så har din semester förvandlats till en stressfylld tillvaro.

En studie som genomfördes av Travelbag.co.uk visar att anställda tänker på jobbrelaterade saker minst 15 minuter om dagen även under semestern. Av de 2 000 som deltog i studien upplevde 29 procent att deras semester var mer stressfylld än avkopplande.

Naturligtvis finns det gott om giltiga skäl till att inte stänga av telefonen helt och hållet. Vi har till exempel tillgång till sökmotorer, vi kan översätta språk på plats och GPS hjälper oss att hitta fram till nya områden. Vi har nytta av många saker i våra mobiler som kan minimera tid och kan göra oss mer effektiva också under vår semester.

Men den största bieffekten med att ha med oss våra telefoner under semestern är just rädslan för att vi skulle missa något. FOMO, fear of missing out, är orsaken till att vi tar upp vår telefon mer än nödvändigt.

Studier visar att vi tar upp telefonen 150 gånger per dag.

Vi har blivit så vana vid att bli stimulerade av dessa notifikationer, sms och mejl att vi knappt längre kan klara av tystnaden och att vara närvarande med oss själva. Vi är inte längre vana vid att vara ensamma med våra tankar.

Människan har en primitiv instinkt att alltid ha kontroll över sin omgivning, det har vi haft sedan stenåldern, detta för att kunna ha koll på om det skulle dyka upp faror. När vi då får en liten manick som mobiltelefonen som ger oss den kontrollen så har vi en tendens att ta upp vår telefon hela tiden för att se om det är något nytt som har hänt. Det har ju trots allt gått 10 minuter sedan senaste koll, man kan ha missat något!

Tills slut blir våra hjärnor överbelastade med information.

Semester stoppar utbrändhet och att ta ledigt har bevisats ha en helande kraft, till exempel kan en semester minska risken för hjärtinfarkt hos män med 30% (Gump) och hos kvinnor som tar mer än en semester per år med 50% (Framingham Heart Study). Det finns ingen bättre hälsoboost som kan ge dig den fördelen.

Kanske är det dags att låta telefonen vila – är inte hela poängen med att ha semester att komma bort från vardagens stress, och bort från allt arbete?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.