Vegoprofilen Mattias Kristiansson, skrivit en rad böcker med vegetariskt tema, chefred för tidningen VEGO.
Vegoprofilen Mattias Kristiansson. Foto: Juliana Wiklund
Debattinlägg

”Grilla kött är för neandertalare”

Sommar ·

”Dissa köttet – rädda världen”, skriver Mattias Kristiansson.
--- ARTIKELN PUBLICERADES I MAJ 2016 ---

Om debattören

Mattias Kristiansson
Vegoprofil, författare, chefredaktör tidningen VEGO

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Okej, då är det dags. Köttets högsäsong: Sommaren!

Samla vänner, dra fram grillen, släng på allehanda kadaver och drick er packade. Tjoho! Eller... så gör du tvärtom i år.

Hoppa köttet och upptäck en helt ny värld av grillade gröna godsaker. Vegomatens intåg på grillen är här, den är inte bara brutalt god utan även absolut nödvändig.

När jag skriver den här texten är det 28 grader utanför. Den här våren har, trot eller ej, slagit värmerekord. Vårt varmaste år någonsin, 2015, kan snart se sig slaget, och det är inte något att skåla i champagne över.

Det är så obehagligt skrämmande att fler borde lyfta på solglajjorna och se det för vad det är: Klimatet gone bad.

FN:s klimatpanel har målat upp en kritisk bild och uppmanar till omedelbara åtgärder för att få stopp på den globala uppvärmningen. Och visst kan vi göra något!

När jag var liten var flintastek sommarens höjdpunkt. Jag satt där med små skeva mjölktänder och malde sönder fettkant och senor på ren vilja.

Det hörde liksom till. För på sommaren är kött gött.

När jag blev vuxen började grillning handla mer om upphöjd gastronomi. Kör in en termometer i rumpan på kalven och låt den sova face down på gallret tills den är så mör att den smälter till oigenkännlighet.

Allt för att rättfärdiga köttätandet.

Nu är jag mer än vuxen. Jag har fått upp ögonen för mat som inte springer på två till fyra ben... eller fler, för er som funderar på att pressa ihop äckliga insekter till en obehaglig burgare i sommar.

Jag har fått upp ögonen för vegomat! Maten som forskare över hela världen är överens om är det absolut bästa för klimatet. För vi måste hejda de ökande temperaturerna innan det blir allvar på riktigt.

Och ja, visst är det härligt att vi snart kan odla ananas i kolonistugan och leka att vi äntligen har ”tur” med vädret. Men det är inte tur, det är en välkalkylerad klimatkatastrof.

Något som inte främst drabbar oss, utan snarare de som bor i de varmaste och fattigaste områdena i världen.

För dem är det undergång som väntar. Why? Därför att kött är gött och det inte blir en svensk sommar utan flintastek. Låter det hårt? Kanske.

Låter det bättre om jag säger att lösningen är saftiga vegoburgare, spektakulära grillspett, sanslösa såser och triumferande tillbehör? För så enkelt är det.

Grillad vegomat har kommit till version 2.0. Det är dags att radera ut det dåliga ryktet som vegomat har fått på grillfesterna.

Du behöver inte bli förvisad till en bortglömd engångsgrill där man får grilla några skrynkliga champinjoner och konserverad majskolv. Och nej, vi vill inte heller ha en tallrik med grillade tillbehör och ibland ett tillbehör till tillbehören för att ”ersätta” köttet.

Den tiden är förbi eftersom det finns så mycket mer och det enda som krävs är att just du dissar flintasteken i sommar. I alla fall i bland.

Den är passé, ute och förpassad till neandertalarna.

I år är det grönt på grillen som gäller och du kan rädda världen bara genom att ställa till med en hejdundrandes grillfest vegostyle!

Det är ett initiativ du kan få skåla i champagne över.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.