Bilden till höger, arkivbild Malmö, vänster, kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: Johan Nilsson/TT, Jens Ohlsson.
Debattinlägg

”Bekämpa organiserad brottslighet redan vid porten till Sverige”

Publicerad
OPINION ·

”För att lyckas måste staten se till att kraftsamla resurser mot brottsligheten där de gör mest nytta. Malmö är porten till Skandinavien. Det geografiska läget är oftast till stadens fördel men medför också problem”, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Det senaste årets våldsdåd i landets storstäder har lett till en debatt om nödvändiga åtgärder för att öka tryggheten och trycka tillbaka brottsligheten i landet.

För att lyckas måste staten se till att kraftsamla resurser mot brottsligheten där de gör mest nytta.

Malmö är porten till Skandinavien. Det geografiska läget är oftast till stadens fördel men medför också problem.

Malmö är första anhalt för en stor del av allt det gods och de varor som förs in i landet. Detta gäller även illegala varor såsom exempelvis vapen och droger. Under 2016 beslagtog Tullverket totalt 695 kilo cannabis hela landet, var av hela 655 kilo togs i Skåne.

Vidare beslagtogs 35 skjutvapen i Skåne av totalt 53 och 25 kilo heroin av totalt 31 kilo i hela landet. Vi vet att smugglingen göder den organiserade brottsligheten i hela landet.Regeringen har samtidigt en ambition att se över lokaliseringen av myndigheter.

Det är välkommet och stärker såväl demokratin som utvecklingen i hela landet. Näringslivet har gått före och flyttat en rad huvud- och specialistkontor till Malmö, medan antalet statliga myndigheter enbart uppgår till tre i Malmö/Lund.

Detta kan jämföras med Stockholm som har 139 myndigheter.

Mot bakgrund av regeringens ambition om utflyttning av myndigheter samt behoven att stärka upp trygghetarbetet vill jag att staten, så snart som möjligt, beslutar att flytta Tullverkets huvudkontor till Malmö.

Det finns även flera andra fördelar med en placering i Malmö:

  • Ökad strategisk betydelse som porten till Skandinavien

Malmö har redan idag en tillgänglighet i världsklass genom en väl utvecklad infrastruktur.

Stadens viktiga strategiska läge gör att vi idag har ett nära samarbete mellan lokala representanter från såväl polis som tull och kommuner från svensk, dansk och tysk sida.

Det samarbetet var ovärderligt för hanteringen av flyktingsituationen under hösten 2015.

När den så kallade Fehmarn Bält-förbindelsen står klar runt 2030 väntas staden få en ännu viktigare strategisk betydelse för såväl gods- som persontransporter in och ut ur Sverige, belägen i centrum av en ny nordeuropeisk storregion med ca 8,5 miljoner invånare som bland annat innefattar Hamburg och Köpenhamn.

Att placera Tullverkets huvudkontor i detta nav är fullt naturligt.

  • Tillgång till god kompetens

I början av 2017 presenterades den så kallade landsbygdsutredningen som bland annat föreslog att 10 000 jobb flyttas ut till glesbygden.

Det är bra och viktigt för att hela Sverige ska utvecklas. Samtidigt är det viktigt att se till övriga storstadsregioner, utanför Stockholm, och deras möjlighet att bidra till landets utveckling samt till nödvändig kompetensförsörjning.

Malmö har en god tillgång till kompetent arbetskraft med Lunds universitet och Malmö högskola som snart blir universitet.

Vi befinner oss dessutom i nordens största arbetsmarknadsregion, Öresundsregionen, med 3,9 miljoner invånare, sammanlagt 14 universitet och högskolor med cirka 145 000 studenter och 8000 forskare. Det gör att tullen skulle ha tillgång till kompetens av världsklass med Malmö som huvudkontor.

  • Billiga kontorslokaler och god tillgänglighet

Det finns ekonomiska fördelar för staten med att stärka upp huvudkontorsfunktionen i Malmö.

Enligt NAI Svefas kartläggning av svensk fastighetsmarknad 2017 ligger hyreskostnaderna för kontor i AA-läge i Stockholm på 5 000 – 6 000 kronor per kvadratmeter. Motsvarande kostnader för kontor i AA-läge i Malmö ligger mellan 2 200 – 2 850 kronor per kvadratmeter.

Här finns attraktiva kontorslokaler nära stationer och tågförbindelser. Bostadspriserna gör att anställda har goda möjligheter att välja att bo såväl i centrala delarna av storstaden som i mer lantlig miljö med enkelt pendelavstånd in till centrala Malmö.

Det är bra att regeringen har en ambition om att stärka närvaron hela landet. Tullverket har redan stor närvaro i Malmö och kommer även framgent behöva finnas utspridd i hela landet.

Samtidigt är Tullverket en myndighet där det tydligt finns verksamhetsmässiga fördelar och ett starkt symbolvärde i att samla huvudkontoret i Malmö.

Det handlar om att möta den organiserade brottsligheten där insatser gör som mest nytta, vid porten till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet