Asylsökande man i korridoren i ett flyktingboende. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Vi ska inte ge en plattform till män som förtrycker andra”

Publicerad
Migration ·

”Drömmen om ett bättre liv försvinner för många kvinnor på asylboenden”, skriver Parvin Kaboly.

Om debattören

Parvin Kaboly
Parvin Kaboly ordförande Vitanejlikor.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi kan förlora slaget. 

Vi i Sverige är med i kriget oavsett om vi vill eller inte. Omvärldens krig angår oss dagligen när krigets offer befinner sig här.

Det är känt sedan länge att det är barn och kvinnor som förlorar mest i krig.

Kriget skördar inte bara liv. Hela civilisationen försvagas och allt som människor kämpat för försvinner så småningom. Nya kulturer formas – eller ruttna gamla seder kommer till bruk.

De nya tendenserna följer utsatta personer också där de söker frihet och trygghet. Kvinnorna flyr sist. Siffror talar för sig själv, vi kan se det på antalet kvinnor som flytt till Sverige de senaste åren.

Detta har med kvinnors position att göra, i landet de flyr från men även globalt.

Kvinnornas sårbarhet tar inte slut när de passerar Öresundsbron och när de befinner sig i landet Sverige, där kvinnors rättigheter ska vara en självklarhet.

Förtryck tar sig olika former i olika situationer. Drömmen om ett bättre liv försvinner för många kvinnor och transpersoner på asylboenden, för precis som i resten av samhället förtrycks och förföljs dom även där.

På många asylboenden vittnar kvinnor om hur de trakasseras både sexuellt och psykiskt, det visar inte minst SVT:s granskning.

Många unga tjejer, kvinnor och transpersoner vågar inte visa sig i de offentliga rummen. De äter inte i matsalen, de vågar inte klä sig som de vill, de blir trakasserade och i många fall vittnar personer om hur de blivit hotade om de inte lyder de självutnämnda ledarna på boendet.

Dom väljer att gömma sig i sina rum och bli isolerade från omvärlden, vilket leder till att depression har ökat bland dessa grupper. En del klarar inte av detta, utan lämnar boendet.

Hopplösheten ökar medan de väntar på sin asylutredning. Alternativen är inte många. Vi är inte alltid rustade för att möta de faror som finns.

Men vi ska inte ge en plattform till män med extrema åsikter som förtrycker andra, oavsett om det är inne på asylboenden eller ute i vårt samhälle.

Vi människor är formade efter vårt samhälle. De män som har vuxit upp i en miljö med patriarkala strukturer och värderingar kommer inte plötsligt att ändra sig om vi inte vågar bemöta dessa strukturer och värderingar med motstånd.

Sex och samlevnad, mänskliga rättigheter, hbtq-rättigheter, religionsfrihet, antirasism och alla andra grundläggande rättigheter i en demokrati är någonting vi måste kämpa för. Nu, mer än någonsin tidigare. Speciellt för dom människor som är mest utsatta i detta krig.

Gör vi inte det så kan vi förlora slaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet