Foto: Fredrik Sandberg, Wong Maye-E / TT
Debattinlägg

”Kommunerna fakturerar ihjäl turnerande cirkusar”

”2005 beslutade EU-parlamentet om en resolution där medlemsstaterna uppmanas att erkänna cirkus som en del av Europas kultur.
Till skillnad från t ex Tyskland och Frankrike har Sverige inte gjort det. Vårt grannland Finland har tagit upp turnerande cirkus på Unescos lista över levande kulturarv. I Sverige är cirkus inte kultur utan en mjölkko”, skriver Janne Näsström.

Om debattören

Janne Näsström
Ledamot i Cirkusakademien

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

2012 fanns det fem större och en handfull mindre cirkusar i Sverige. De spelade tusen föreställningar för 500 000 betalande åskådare.

I år när cirkusen firar sitt 250-årsjubileum är bara två kvar och kommunerna försöker fakturera ihjäl dem.

Jag är ledamot i Cirkusakademien. Vi är djupt bekymrade över utvecklingen.

Cirkus är en del av vårt kulturarv och det enda kulturområde som hittills varit självfinansierande, utan direkta och/eller indirekta offentliga bidrag.

Cirkus lockar fortfarande mer publik än vad mycket av den bidragsfinansierade kulturen gör.

Cirkusens historiska värde bevisas av att alla städer och varenda större samhälle åtminstone haft en cirkusplats. Besöken har varit så uppskattade av medborgarna att kommunerna upplåtit marken för lite och ingenting.

Cirkusakademien håller på med en kartläggning av vad kommunerna tar betalt. På papperet är avgifterna ofta rimliga, men i verkligheten brukar de vara både tre och fyra gånger högre än vad den av kommunfullmäktige antagna taxan säger.

Ett exempel ur högen, en norrlandskommun som officiellt debiterar 1 500 kr per dag. Men gästande cirkusar faktureras 6 000 kronor.

Varför? Kommunen har byggt igen den gamla cirkusplatsen och hänvisar istället till en idrottsanläggning med grusplan.

Efter att lastbilar kört in och ut och jordankare slagits ned och dragits upp, måste marken harvas och nya linjer målas. Det får cirkusen betala.

Så är det i många kommuner.

Taxan säger en sak, fakturan något annat.

6 000 kr låter inte avskräckande högt. Brazil Jack är landets enda kvarvarande riksturnerande cirkus. I år spelar de 180 föreställningar på 120 orter från Malmö i söder till Kiruna i norr. Det bör påpekas att de inte har några djur i föreställningen. 6 000 multiplicerat med 120 blir 720 000 kronor.

Tillsammans med andra offentliga avgifter handlar det om över en miljon kronor under en säsong för ett cirkusföretag.

Samma kommuner satsar miljoner av skattebetalarnas pengar på att erbjuda ett brett kulturutbud, för att göra den egna kommunen attraktiv.

Trots att cirkus intresserar fler än mycket annat, ser kommunerna inte värdet av att en uppskattad del av kulturarvet kommer till  kommunen utan att kosta skattebetalarna ett öre.

Det finns några undantag, bland dem Växjö som anser att gästande cirkusar tillför ett sådant värde att mark mitt i staden upplåts gratis.

2005 beslutade EU-parlamentet om en resolution där medlemsstaterna uppmanas att erkänna cirkus som en del av Europas kultur.

Till skillnad från t ex Tyskland och Frankrike har Sverige inte gjort det. Vårt grannland Finland har tagit upp turnerande cirkus på Unescos lista över levande kulturarv.

I Sverige är cirkus inte kultur utan en mjölkko.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.