Foto: Adam Jhse / TT
Debattinlägg

”Värdegrund – ordet som får oss att slippa ta ansvar”

Opinion ·

”Det är lätt att bli lite raljant samtidigt som det är svårt att skapa en debatt kring ”värdegrundsmonstret”, för vems är egentligen felet att allt fler verksamheter och förtroendevalda förlorat förmågan att fatta rätt beslut samtidigt som allt mer resurser läggs på värdegrund?”, skriver Kristian Mandin.

Om debattören

Kristian Mandin
Entreprenör, föreläsare, debattör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Härom veckan avgick Transports ordförande Lars Lindgren. Orsaken var bland annat uppgifter om dyr representation. Sedan tillsattes en revisionsbyrå för att: ”ta fram nödvändiga regler och policyer för att inte liknande situationer uppstår i framtiden.”

När TT fick tag på Lindgren sa han att han: ”…behöver inte vara så artig och trevlig längre.”

Jaha.

Transports regelverk må ha varit otydligt men händelserna signalerar något annat än just spriten. För en förtroendevald ska väl ha förtroende redan då den väljs?

Men Transports ledning kan tydligen bara axla förtroendet om de har ett tydligt regelverk och när de lämnar sitt förtroendeuppdrag kan de strunta i det.

För en tid sedan stormade det kring Lunds skolor. Två pojkar som våldtagit en flicka fick gå kvar på skolan men flickan skulle flyttas.

Det tog så klart hus i helvete. Björn Abelson, ordförande för S i Lund uttalade sig i Kvällsposten: ”Alla är eniga om att det har begåtts fel och vi ska jobba med värderingar ute på skolorna.”

Jaså?

Värderingsarbete saknas liksom inte i den svenska skolan. Dessutom styrs skolan av förtroendevalda politiker – personer med förtroendet att fatta rätt beslut – och av tjänstemän med erfarenhet, utbildning och massor av fortbildningsdagar kring värdegrundsarbete.

Och NU ska man börja jobba med värderingar… är det där våldtäktsfallet ens en värdegrundsfråga? På lund.se finns en text om varje skola. Det står att skolorna gillar trygghet, helhetssyn och utveckling.

Floskler som förmodligen manglats fram till en skyhög kostnad. Egentligen kunde man ha skrivit ihop några värdegrundsord, lagt dem i en tombola och slumpvis lottat ut skolornas värdegrund – för det finns nog ingen skola i Lund som har värderingar som avviker från vad de flesta anser vara rätt.

Dock saknas en beskrivning av arbetssätt och värderingar på skolan som var kopplad till våldtäkten – inte så konstigt, förmodligen fanns det en jättefin text som sa motsatsen till hur man sedan handlade när saker ställdes på sin spets, en text som man illa kvickt tog bort när det började osa katt.

För någon vecka sedan uppdagades det att några riksdagsmän utnyttjat sina offentligt intjänade SJ-prio-poäng för att köpa vin. Några försvarade sig sedan med att man inte kände till regelverket. Är det en regelfråga?

Kan vi inte förvänta oss att våra högsta politiker begriper det?

Och förra veckan visade det sig att en chef på Telia stod anklagad för att ha våldtagit en kollega. Telias presschef uttalade sig: ”En medarbetare hos oss har tydligt brutit mot våra etiska riktlinjer.”

Skönt!

Då Telia flera gånger anklagats i olika korruptionsskandaler känns det tryggt att man i alla fall har en etisk riktlinje som innebär att man inte att får våldta kollegor.

Så vad händer nu? Förmodligen kommer Lunds skolor anlita en konsult som föreläser och alla kommer hålla med och sedan fortsätta som innan.

Hos Transport kommer revisionsbyrån skapa regler och skicka en faktura som med råge överstiger kostnaden för den sprit som konsumerats de senaste åren.

I Riksdagen vet man nu att man inte får nyttja Prio-kortet för vin men snart kommer någon annan regel överträdas under förevändningen att man inte visste.

Och om Teliachefen kommer ställas inför rätta blir det i en riktig domstol enligt svenska lagar och inte enligt Telias etiska riktlinjer.

Det är lätt att bli lite raljant samtidigt som det är svårt att skapa en debatt kring ”värdegrundsmonstret” för vems är egentligen felet att allt fler verksamheter och förtroendevalda förlorat förmågan att fatta rätt beslut samtidigt som allt mer resurser läggs på värdegrund?

Jag tror vi behöver en debatt om detta för det blir allt mer uppenbart att det i dessa tider är just våra värderingar som vi måste försvara.

Men tyvärr har värdegrundsarbetet, nu när det kanske är som viktigast, reduceras till att bara vara ytterligare ett dokument att ”kryssa i” och värderingarna förlorar allt mer sitt värde.

Och det är då man gör som Byggnads, tar på sig en pussyhat och säger att man är medveten om problemet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.