Ulrik Wärnsberg (S), fritidspolitiker Uppsala Foto: SVT

Kritik mot Opinion live efter S-politikers inhopp

Uppdaterad
Publicerad

”Ja, Hanif Bali, jag är en av de 15 000 som bor i Gottsunda Valsätra.” Så inledde socialdemokraten Ulrik Wärnsberg sitt inlägg när han tog ordet i Opinion live i torsdags. Han var på plats som publik och Gottsundabo och tyckte att programmet var för hårt vinklat mot problem.

Ulrik Wärnsberg är fritidspolitiker i Uppsala. Han sitter med i kommunstyrelsen och är ordförande i Arbetsmarknadsnämnden. Han är också boende i Gottsunda sedan 1978, en stadsdel han brinner för.

Redaktionen på Opinion live hade inte pratat med honom inför programmet och visste inte att han var partipolitiskt engagerad. Något som lett till kritik på sociala medier och från den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, som deltog i debatten.

– Det var framför allt orättvist mot kvinnan i programmet som vittnade om sin verklighet. Det blir orättvist när en makthavare ifrågasätter en annan medborgares verklighetsbild utan att deklarera vem han är. När han sen gav sig på mig kunde tittarna tro att det var en person från gatan, men det var det ju inte, utan en partipolitisk motståndare, säger Hanif Bali.

”Borde ha frågat”

Jorun Collin, projektledare för Opinion live håller med om att det blev olyckligt.

– Vi borde inför sändning ha frågat publiken om någon hade en politisk tillhörighet. Den rutinen har vi i studion i Göteborg och från och med nu även när vi åker ut i landet. Vi var inte beredda på att Wärnsberg skulle ta micken och prata, det borde vi ha varit, och då också kunnat berätta vem han är, säger hon.

Ulrik Wärnsberg ville i programmet nyansera bilden av Gottsunda. Han känner inte igen de alarmistiska tongångarna och är trött på att se sin stadsdel beskriven i svarta rubriker.

– Jag har bott i på tre olika adresser i området under de senaste fyrtio åren och jag kan säga att ingen stadsdel i Uppsala kan mäta sig med Gottsunda. Närheten till naturen och människorna som bor här är fantastiska, säger han. 

Polisen klassar ju Gottsunda som ett särskilt utsatt område – har de fel menar du?

– Nej, det finns bus här. Och det vill vi få bort, men jag reagerar när Hanif Bali står och pratar nedvärderande om alla oss som bor här. Stäng kranen säger han som om alla vi 15 000 personerna var nyanlända invandrare. Det är vi ju inte.

”Kastar sten i glashus”

I slutet av inlägget går han till angrepp mot Hanif Balis uttryckssätt på twitter.

Vad menade du?

– Han kastar sten i glashus när han själv pratar om en normnedbrytning i Gottsunda samtidigt som han uttrycker sig som ha gör på twitter. Hans twittrande har ju varit riksnyhet i flera olika omgångar ju och ett bekymmer för Ulf Kristersson, säger Ulrik Wärnsberg.

Ett argument som Hanif Bali vänder sig emot.

– När jag pratar om normnedbrytning i våra utanförskapsområden så handlar det om gängvåld, mordbränder, drogförsäljning, misshandel av tjänstemän. Att ens nämna mitt twittrande i samma kategori visar hur blind man är inför de reella problem som Sverige står inför, säger han och fortsätter.

– Samtidigt är det naturligt att han gör det. En svensk politisk debatt är inte komplett i dag utan att mitt twitterkonto nämns.

Själv är Ulrik Wärnsberg inte aktiv på twitter.

– Jag lägger mitt engagemang på väsentligheter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Opinion live våren 2018

Mer i ämnet