Foto: Altaf Qadri, JOSEP LAGO

Krisen hos de aderton – en världsnyhet?

Svenska Akademien, en av våra allra mest nobla av svenska institutioner, genomgår just nu sin värsta kris i modern tid. Men hur stor är rapporteringen utomlands? Har Svenska Akademien och Nobelpriset tagit skada av skandalerna?
SVT Opinion har frågat samtliga av statens kulturråd runt om i världen.

Moskva, Stefan Ingvarsson:

”Här i Ryssland har man precis drabbats av nya amerikanska sanktioner, rubeln och börsen störtdök häromdagen. Det råder dessutom en konflikt i FN:s säkerhetsråd om hur man ska se på anklagelserna om giftgasbrott i Syrien efter det att Ryssland lagt in ett veto. Landet är dessutom chockat efter branden i Sibirien, som krävde många människoliv. Skripal-mordet präglar också mycket av rapporteringen. Därför har bråken i börshuset inte riktigt tagit sig in på nyhetsagendan.”

Berlin, Nina Röhlcke:

”I Tyskland har det beskrivits som sexskandal som hotar trovärdigheten för det prestigefyllda Nobelpriset i litteratur. Tyskarna har i allmänhet ett starkt intresse för Sverige och följer utvecklingen noga. Nobelpriset i litteratur nämns ofta som världens viktigaste litteraturpris, så det är inte förvånande att detta ger ganska många och ganska starka reaktioner. Till exempel föreslår tyska PEN att Svenska Akademien ska läggas ned.”

Paris, Ewa Kumlin:

”Det är inte någon stor snackis i Frankrike. Det har skrivits en del nyhetsartiklar men inget opinionsmaterial, och man kan heller inte läsa något om oron för nobelprisets framtid. Det här är inget som berör gemene man, här är man van vid interna bråk. En av de litteraturkritiker som vi talat med och som brukar bevaka Sverige, kände inte ens till krisen. En kvinna som driver en föreläsningsserie om nobelpriset i litteratur, säger att man struntar i ledamöterna. Nobelpriset i litteratur är ett jättestarkt varumärke, och är långt viktigare än dem.”

Bryssel, Mikael Schultz:

”Rapporteringen har varit begränsad. På hemsidan för motsvarigheten till SVT i Belgien, finns en artikel från sex dagar sedan och som handlar om när de tre ledamöterna avsade sig sina uppdrag. Den relaterar händelserna till följd av #metoo”

Peking, Mathias Lafolie:

”Det har inte skrivits mycket i Kina. Det rör sig samma två-tre artiklar och som publicerats på flera olika nyhetssidor. Fokus har legat på läckor, jäv samt kopplingen till #metoo.  Oro över nobelprisets framtid har uttryckts. Däremot har jag varit i kontakt med några kinesiska författare och de beskriver det som hänt närmast som en jordbävning.”

London, Pia Lundberg:

”I Storbritannien har krisen i Svenska Akademien fått en del uppmärksamhet. Akademien beskrivs som en hemlighetsfull och prestigefull inrättning. Men man har också skrivit att bilden av en upphöjd institution nu har fått sig en rejäl törn. Fokus har varit på sexuella trakasserier, eller snarare ”a sex scandal” – som så gott som samtliga brittiska medier benämner det här. Även kungens roll har betonats. Som exempel kan nämnas att en av landets tyngsta tidningar, The Times, rubriksatte dagens stora artikel om akademikrisen med: ”King’s sadness as sex scandal leaves Nobel academy ’in ruins’

Debatten ses som någorlunda viktig men kanske främst som en pikant historia med smaskiga inslag.”

Washington, Linda Zachrison:

”Här i USA har flera tunga medier uppmärksammat Svenska Akademiens kris. De beskriver framförallt händelseförloppet, ofta med hänvisning till det som svenska tidningar skrivit. AP:s artikel lägger fokus på kungens uttalanden kring krisen i Svenska Akademien. I övrigt lyfter de främst fram den situation som uppstått i och med avhoppen, snarare än att de spekulerar i om vad som faktiskt har hänt eller om akademiens framtid. I litteratursammanhang är man dock mer skakade och kopplar också tydligare till #metoo, och även till Nobelprisets framtid.”

Pretoria, Hedda Krausz Sjögren:

”I Sydafrika har Svenska Akademiens problem nästan inte uppmärksammats alls, vare sig i traditionell media eller på sociala medier. Vi har bara hittat en enda artikel, från AFP, och som ligger på några nyhetssajter.”

Istanbul, Suzi Ersahin:

”Det har inte förekommit särskilt mycket i turkisk media. De som rapporterar menar att debatten är viktig, men här fokuserar man mer på Sverige som ett land som värnar om jämställdhet och på teknikaliteterna kring huruvida Svenska Akademien kommer att överleva eller ej. Debattens innehåll har inte lett vidare till en diskussion om själva sakfrågorna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer