• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Debattinlägg

”Kvinnor sämre på att spara”

Publicerad
PRIVATEKONOMI ·

”Kvinnor tycker sparande är tråkigt och känner sig mer osäkra kring dessa frågor än män. Detta får allvarliga konsekvenser och leder till en sämre ekonomi för kvinnor”, skriver Elin Helander, Henrik Rosvall och Eva Trouin.

Om debattörerna

Elin Helander
Forskningsansvarig på Dreams och grundare till forskningsinitiativet Moneymind
Henrik Rosvall
Grundare Dreams
Eva Trouin
Sverigechef Nordnet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Att ha koll på sin egen ekonomi betyder frihet och är en rättighet. Men i ett land där 70% av alla fattigpensionärer är kvinnor är det något som är fel.

Kvinnor presterar sämre på frågor som mäter finansiell kunskap och visar ett lägre engagemang för att spara.

Enligt en undersökning från Nordnet tittar män över sitt sparande mer frekvent än kvinnor och är mer positiva till börsutvecklingen. En majoritet av kvinnorna har överhuvudtaget ingen syn på börsutvecklingen vilket tyder på ett alarmerande lågt intresse.

Det måste vi ändra på.

Kvinnor känner sig mer osäkra och har ett mindre intresse för sparande. Att inte engagera sig i sin ekonomi ger allvarliga konsekvenser.

Nordnets undersökning visar att nästan dubbelt så många män som kvinnor sparar i aktier och dessutom sparar fler män än kvinnor i aktiefonder. Dessa skillnader i beteende spär på de ekonomiska skillnaderna och gör att kvinnor får en sämre avkastning på sitt sparkapital än män.

Här har vi i branschen ett ansvar att ta fram tjänster som attraherar båda könen, fortbilda sparare och öka engagemanget för sparande. Med ett pensionssystem som ställer allt högre krav på individens eget engagemang och sparande är det en fråga som är av största vikt att belysa.

Det är lätt att det i en bransch som är väldigt teknisk blir en komplicerad och kund-ovänlig kommunikation och att tjänsteutvecklingen görs för de redan pålästa och initierade kunderna.

Vi är fast övertygade om att möjligheterna att utbilda och inspirera kring ekonomiska frågor är många. En undersökning som Dreams har gjort visar att det går att få kvinnor mer engagerade och att spara mer.

Det gäller att utveckla finansiella tjänster som passar olika typer av sparare och som skapar engagemang. Banktjänster, dess kommunikation och utbud måste anpassas efter kunden, vi måste bli bättre på att utgå från de som ska använda tjänsterna.

Istället för att vänta på att kvinnor ska engagera sig mer måste vi bygga tjänster de vill använda. Låter vi problemet fortgå kommer vi även fortsättningsvis få se att kvinnor som är mindre aktiva i sin ekonomi, sparar mindre och i sämre sparformer.

Kvinnor bör engagera sig mer i sin privatekonomi, ta högre risk i sitt sparande och spara mer i aktier.

Om inte, kommer det innebära att kvinnor även i framtiden kommer ha mindre ekonomisk frihet än män.                                                         

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.