Debattinlägg

Kvinnors förmåga till lust och sex är komplicerad men gud så härlig!

Sexologen Suzanne Lindström inför kvällens Debatt:

KVINNLIG SEXUALITET Efter att ha arbetat ”i kvinnors tjänst” som barnmorska i snart 30 år och numera även som sexolog/terapeut, har gjort att jag fått en fördjupad insikt i hur komplext det kan vara med den kvinnliga sexualiteten. Kvinnors förmåga att känna lust och framför allt kunna bibehålla lusten och leva ut sin sexualitet, varierar under hennes liv. Kvinnans kropp är en fantastisk konstruktion med massor av möjligheter, hon har ju dessutom den största förmågan av allt, att ge liv! Det skriver sexologen och tidigare programledaren Suzanne Lindström.

Efter att ha arbetat ”i kvinnors tjänst” som barnmorska i snart 30 år och numera även som sexolog/terapeut, har gjort att jag fått en fördjupad insikt i hur komplext det kan vara med den kvinnliga sexualiteten. Kvinnors förmåga att känna lust och framför allt kunna bibehålla lusten och leva ut sin sexualitet, varierar under hennes liv. Kvinnans kropp är en fantastik konstruktion med massor av möjligheter, hon har ju dessutom den största förmågan av allt, att ge liv!

Vi har alla ett eget ansvar för vår egen sexualitet man som kvinna.

Att kvinnor och män skiljer sig så kapitalt åt vad gäller sexuell utlevelse och behov, har för mig blivit allt tydligare med åren. Jag arbetar sedan 5 år med sex och samlivsrådgivning till par och enskilda i åldrarna 18 år till ca 70 år.

De vanligaste sexuella problem kvinnor söker för är: Minskad lust till aversion, orgasmsvårigheter och samlagssmärta, otrohet och frustration.

Den yngre kvinnan behöver lära sig hur kroppen fungerar och hur den reagerar på sexuell stimulering.  Hon behöver också lära sig tycka om sig själv och hela sin kropp. Att lära sig den egna kroppen, att kunna onanera innan man delar sin sexualitet med någon annan är alldeles avgörande, först då kan hon visa vad hon önskar och hur hon vill bli berörd till sin partner. Den yngre kvinnan behöver tänka mer egoistiskt, att ta emot beröring och stimulering.

Vi pratar idag om sexuell frigörelse och jämlikhet, men fortfarande är det så att en tjej få inte ha för mycket sex (vet inte var gränsen mycket går), det är fortfarande behäftat med skam, hora stämpel. Det behöver inte killar oroa sig för de blir istället hyllade. Tjejer har ju även större risk att bli smittade av könssjukdomar vid oskyddad sex.

Jag träffar många yngre kvinnor som tidigt tar på sig ”att sköta om” killens sexualitet och att det på något sett är deras skyldighet, som en tjej sa; -jag har ju tänt upp honom och är ju hans flickvän.  Att ge sex är ju också för en stund att känna sig bekräftad. Alldeles ny forskning visar att unga svenska kvinnor fortsätter att ha smärtsamma samlag typ ”Kungarna på Tylösand samlag”, en massa in ut samlag trots smärta, för att dom tror att det ska vara så, det ska idealkvinnan kunna.  Snacka om vestibulit och vaginism befrämjande samlag, aj, AJ! Men vad ska tjejer tro när sådana samlag visas rätt in i TV soffan. Nej tjejer, så går inte sköna samlag till.

Sex börjar med kläderna på!  Vi behöver trygghet, respekt och kärlek först då kan vi lusta på. Det handlar om att bli lika duktig på att ta emot beröring som att ge. Kvinnor behöver sensualitet och intimitet före sexualitet hos männen kommer en känsla av intimitet efter eller i samband med sexualitet.

När kvinnor tänder måste många sinnen stimuleras. Doften, synen, hörseln, känseln och smaken. Det går inte bara att ratta på bröstvårtorna och killa på klitoris. Vidare vill höra hur sexiga vi är, hur mycket partnern tycker om mej, hur fin mamma jag är, hur uppskattad jag är på många olika plan. Goda älskarinnor/älskare föds inte, de tränas. Att få träna och leva ut sin sexualitet i ett tryggt, respektfyllt kärleksförhållande, är grunden.

Att vår vulva ( blygdläppar och klitoris) är det känsligaste organet och inte slidan , är det inte alla män som förstått, de tror att vi absolut behöver något i oss i vagina. Man kan säga att mannen vill in i kvinnans kropp förenklat, och kvinnan vill in i mannens huvud. Kvinnor behöver långsam subtil stimulering där de får längta till beröring på erogena zoner. Sen när hon är tänd och fått lubrikation ska vulva klitoris ägnas ett speciellt utdraget intresse och stimulering på många olika sätt. Kyssar, smek och stimulering ska omväxlande ske med samlag under sexakten.

Kvinnor i barnafödande ålder har fullt upp med att kroppen är behövd på olika sätt, graviditet, amning, tröst osv. Dessutom förändras hennes kropp för varje barn som föds. Under denna period kan det vara svårt att vara älskarinna att krypa ur mammarollen, speciellt om mannen pressar henne med sina sexuella behov. Då blir han ju ett barn till att trösta, inte så kul att ha sex med sin son.

Har man en partner som visar att han kan vänta med penetrerande sex till kvinnan är beredd, en partner som kan ge sin kvinna uppskattning, bekräftelse och delar familjeliv och vardagssysslor jämlikt, så kommer deras närhet och sensualitet att snart leda dem tillbaka till ett skönt sex och samliv. Samlivet och sexualiteten går inte av sig självt, det måste underhållas, varieras och vårdas för att bibehållas.

Hos oss kvinnor är en god relation med partnern alldeles avgörande för ett bra gemensamt sexliv.

När vi så landar i en mognare ålder 40 år och upp, så har kvinnan äntligen fattat att detta är den kropp jag fick, att jag inte blir fotomodell, jag får hålla till godo med det jag har och barnen börjar bli stora, så jag får mer tid för mig själv, då kommer också den sexuella lusten att bli starkare.

Många kvinnor jag träffar i denna ålder, både ensamma kvinnor och kvinnor som lever i relation, kan känna sig oerhört frustrerade på sina män. De söker nya famnar för bekräftelse och sexuell utlevelse. Alla vill vi ju ha en fantastisk kärleksrelation, men det är ju tyvärr inte så det ser ut. Många separerar. Nu först börjar hon ta för sig mer sexuellt än vad hon ger. Men fortfarande har den mognare kvinnan också svårt att tala om för sin partner vad hon behöver sexuellt. Alla kan inte få orgasm med sin partner, i varje fall inte under samlaget, det är vanligt. Många par löser det så att kvinnan får orgasm först, via stimulering av klitoris med fingrar, oralsex eller vibrator. Hennes partner kan känna sig som en dålig älskare och på något sätt ta på sig det är hans fel att han inte kan tillfredsställa henne fullt ut via samlaget. Men killar, kvinnan har ett eget ansvar, hon måste visa och tala om för honom hur hon vill ha det för att de ska kunna tajma sin klimax. Han kan ju inte veta hur det känns i dig.  Är det svårt att visa, så ner med handen och gör det själv under tiden.

Kvinnors sexuella rekyl efter 40 är osynkad med männens.  Efter 40-50 års ålder går i stället männens drive ner, att se bröst och rumpa, hans kvinnas nakenhet räcker kanske inte alltid för att få erektion, han behöver helt enkelt mer stimulering. Här är vi också så olika, många kvinnor kan ha sex fast de inte är tända om de tar till lite glidmedel, vi behöver inte heller alltid få orgasm, ”tömma” oss, som männen.  Erektionssvikt slår ner mannens känsla av manlighet, mer än vi anar. Det kan resultera i att han undviker sex för att inte riskera nederlag och hans kvinna tror att det är hennes fel, att han inte tänder på henne eller att han har en annan.  Stor risk för separation om de inte löser problemet.

Fortsättningsvis upp i åldern bibehåller vi behovet till sexuell utlevelse oavsett om vi lever i relation eller är ensamma, förutsatt att vi under livet haft en god och trygg sexuell erfarenhet.

En sak är säker att skön sex egen eller delad är bra för oss kvinnor, det stärker bäckenbotten ger en känsla av avslappning och välbehag. Håller stress, oro och nedstämdhet borta.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.