Debattinlägg

Kyrkan är en tillflyktsort från socialism och liberalism

KYRKOVALET ·

Julia Kronlid, Aron Emilsson och Margareta Larsson, samtliga SD, inför kyrkovalet:

KYRKOVALET Svenska kyrkan och kristendomen är oupplösligt sammanflätade med vårt lands kultur och historia. Men idag påverkas kyrkan allt mer negativt av liberala och socialistiska värderingar. Svenska kyrkan måste bejaka rollen som förvaltare av det nordiska, kristna kulturarvet. Vi vill inte se en kyrka som tonar ned sin kristna identitet och understödjer islams frammarsch i Sverige. Det skriver Julia Kronlid, Aron Emilsson och Margareta Larsson, samtliga Sverigedemokraterna, inför kyrkovalet.

I århundraden har kyrkan i såväl glädje som sorg varit en omistlig del av det svenska folkets liv. Vi anser att Svenska kyrkan behöver vara en trygg och stabil tillflyktsort i en alltmer ytlig och osäker värld. För att kyrkan ska kunna vara det behöver den vara trygg i sig själv och i sin kristna identitet istället för att göra allt för att passa in i sammanhanget och följa samhällets trender.

Under allt för lång tid har liberalism och socialism haft inflytande över kyrkan, med en negativ inverkan enligt oss. Vi vill inte se en fortsatt utveckling mot en kyrka där oliktänkande tystas och brännmärks. Vi vill heller inte se en kyrka som sviker sina traditioner och tonar ned sin kristna identitet. Vi vill inte se en kyrka som understödjer islams frammarsch i Sverige.

Svenska kyrkan och kristendomen är oupplösligt sammanflätade med vårt lands kultur och historia. Vi vill att svenska kyrkan ska bejaka detta faktum istället för att bidra till fortsatt upplösning av normer och traditionella gemenskaper.

Att vara trygg i sin identitet och tro på det man gör står inte i motsatsförhållande till att kunna föra en respektfull dialog med icke-troende och andra religioner utan är snarare en förutsättning.  Det är också skillnad på att föra en respektfull dialog med exempelvis islam och att anställa en imam eller låta islams budskap predikas i svenska kyrkan. Som jämförelse är en respektfull dialog mellan politiska partier förhoppningsvis en självklarhet. Men det anses knappast vara en självklarhet att låta någon från ett annat politiskt parti tala om sitt politiska budskap på en årskongress eller att anställa någon från sitt motståndarparti.

Vår vision är istället en bred och offensiv folkkyrka där den kristna identiteten är stark och det kristna budskapet får stå i centrum för all verksamhet. En kyrka som i det internationella arbetet stödjer förföljda kristna samtidigt som man i högre grad prioriterar de behov som finns på hemmaplan bland äldre, sjuka, ungdomar och andra behövande.

Vi vill ha en kyrka där kärleken till det egna landet har en naturlig plats vid sidan av den allmänna människokärleken. En kyrka som bejakar sin roll som kulturbärare och förvaltare av ett svenskt, nordiskt och västerländskt kristet kulturarv och traditioner. En kyrka som står upp för barnen, familjen och äktenskapet och motverkar politiska påtryckningar som vill underminera detsamma. 

Sverigedemokraternas vision är en kyrka som, utan att ge avkall på sina värden, sin värdighet eller sina traditioner, vänder sig mot samhället och söker nya arbets- och kommunikationsformer.

Kort sagt; en kyrka i tiden, men inte av tiden.

Kyrkovalet 2013

Årets kyrkoval hålls nu på söndag den 15 september. Under veckan kommer flera av de deltagande partiernas främsta representanter presentera sina visioner för Svenska kyrkan här på Debatt. Det här är den tredje debattartikeln i den serien. Du hittar samtliga artiklar om kyrkovalet samlade på länken nedan:

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.