Ghavidel Rostami menar att vissa arbetstagare idag inte skyddas av lagen. Foto: Privat/Uppdrag Granskning
Debattinlägg

”Lagen måste skydda de utsatta på nagelsalonger”

”Det handlar om människor som riskerar att utvisas från Sverige om de förlorar sina arbeten och om en arbetsrätt som inte utgör något skydd om och när dessa personer utsätts för kränkningar av sina arbetsrättsliga rättigheter, skriver Elica Ghavidel Rostami.

Om debattören

Elica Ghavidel Rostami
Doktorand i civilrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Veckans avsnitt av Uppdrag granskning avslöjar att anställda hos en av Sveriges största nagelkedjor, Five Five Nails, arbetar tio timmars arbetsdagar, sex dagar i veckan, utan övertidsersättning eller semester.

Såväl tidigare som nuvarande anställda hos företaget berättar att de varje månad tvingas betala del av sin utbetalda lön till arbetsgivaren.

Den svenska modellen för reglering av anställningsvillkor bygger på ett kollektivavtalssystem där lagstiftaren i praktiken har överlåtit den verkliga makten till arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna.

Five Five Nails har haft kollektivavtal med fackförbundet Handels.

Men enligt vad som framkommit i granskningen har anställningsvillkoren som föreskrivits där inte verkställts i förhållande till arbetstagarna i praktiken.

– Vi ser inte förrän de har modet att träda fram. Det är först när tjejer och killar vågar träda fram och ta tag i det, som vi kan göra det, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande för fackförbundet Handels, till SVT.

Men det handlar inte om mod.

Det handlar om människor som riskerar att utvisas från Sverige om de förlorar sina arbeten och om en arbetsrätt som inte utgör någon reell trygghet eller erbjuder något skydd om och när dessa personer utsätts för kränkningar av sina arbetsrättsliga rättigheter.

En person som är medborgare i ett land utanför EU och som vill arbeta i Sverige måste, i de allra flesta fall, få ett arbetstillstånd beviljat före inresa.

Det är Migrationsverket som beslutar om arbetstillstånd och för att ett sådant ska beviljas ska den som söker tillståndet ha erbjudits ett arbete i Sverige med lön och arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

Om personen själv avslutar sin anställning eller blir uppsagd kan personen stanna kvar i Sverige och söka nytt arbete i tre månader.

Om personen inte hittar ett nytt arbete inom tre månader kan Migrationsverket återkalla arbetstillståndet, vilket innebär att personen förlorar sin rätt att stanna kvar i Sverige.

Trots att staten har ett folkrättsligt ansvar att se till att allas mänskliga och arbetsrättsliga rättigheter respekteras, oberoende av människors migrationsrättsliga status, har det länge varit uppenbart att nuvarande mekanismer varit otillräckliga för att skydda denna utsatta grupp arbetstagare mot kränkningar i arbetslivet.

Utsattheten grundar sig i att anställningen i många fall utgör den enda grunden för arbetstagarens rätt att vistas i landet, vilket i hög grad påverkar maktbalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Fallet Five Five Nails är ett solklart exempel på ett utbrett samhällsproblem som är en direkt konsekvens av den migrationsrättsliga lagstiftningens inverkan på arbetsrätten.

Ett exempel av många där de rättsliga konsekvenserna av en anställning sträcker sig långt bortom det som den svenska arbetsrätten har kapacitet för att bemöta.

Det är Sveriges ansvar att se till att det finns erforderlig lagstiftning som garanterar att arbetstagare kan förverkliga och utkräva sina arbetsrättsliga och mänskliga rättigheter i förhållande till arbetsgivaren.

Utsattas mod ska inte vara en förutsättning för mänskliga rättigheter.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.