Foto: AP/TT/Mondial

Lanier: Det är dags att sluta med sociala medier

Publicerad

”Att sluta med sociala medier är det mest välriktade försvaret mot vår tids vansinne”, skriver Jaron Lanier i boken Tio skäl att genast radera dina sociala medier.

IT-veteranen Jaron Lanier, tillika forskare och författare, är kanske mest känd för sina insatser inom virtual reality, men även för böckerna Who owns the future? och You are not a gadget.

På senare tid har han dessutom profilerat sig som en flitig motståndare till sociala medier. Lanier menar nämligen att företag som Facebook förstör ditt liv, gör dig till en skitstövel och tar ifrån dig din fria vilja.

Säkerhet en av flera aspekter

Jaron Lanier är aktuell på svenska med boken Tio skäl att genast radera dina sociala medier (Mondial).

Den svenska översättningen kom ut i läglig anslutning till nyheten om att 50 miljoner Facebook-konton har hackats och att ytterligare 40 miljoner konton löper risk för att ha blivit hackade.

Intrånget är enligt The New York Times det största någonsin i plattformens historia.

Och säkerhetsaspekten är en av de faktorer som tas upp när vår närvaro på sociala medier ifrågasätts och kritiseras. Den personliga integriteten är en annan, liksom att sociala medier bidrar till att urholka sanningen. Bland annat.

”Vår tids vansinne”

Jaron Lanier hävdar framförallt att affärsmodellerna som tillämpas av företag som Google och Facebook förvandlar dig till en empatibefriad slav.

”Att sluta med sociala medier är det mest välriktade försvaret mot vår tids vansinne”, skriver Lanier i boken. Det är skäl nummer två på listan.

Enligt Lanier är det dessutom få av de som var med och startade upp och konstruerade de revolutionerande plattformarna och funktionerna som faktiskt använder dem i dag. Många har med facit i tagit avstånd, enligt honom.

”Det pågår ett uppvaknande i Silicon Valley”, har han sagt i en intervju.

”Korkat att avfärda sociala medier”

Journalisten och sociala medier-experten Frida Boisen menar att det snarare råder moralpanik.

– Såklart finns det baksidor med all utveckling. Men att på grund av det avfärda sociala medier som nånting rent igenom ont eller dåligt är lika korkat och bakåtsträvande som när Siewert Öholm en gång i tiden attackerade hårdrocken.

– Sociala medier är det bästa som hänt demokratin sedan kvinnlig rösträtt. Se bara vilken enorm rörelse #metoo blev – hundratusentals röster som tillsammans verkligen förändrade samhället till det bättre.

Fotnot. I Opinion live, 4 oktober, klockan 22:05 (SVT1) diskuteras huruvida det är dags att överge sociala medier eller om de faktiskt är det bästa som har hänt sedan kvinnor fick rätt att rösta.

...enligt Jaron Lanier, aktuella med boken Tio skäl att genast radera dina sociala medier.

1: Du är på väg att förlora din fria vilja

2: Att sluta med sociala medier är det mest välriktade försvaret mot vår tids vansinne

3: Sociala medier gör dig till en skitstövel

4: Sociala medier urholkar sanningen

5: Sociala medier får det du säger att bli meningslöst

6: Sociala medier ödelägger din empatiska förmåga

7: Sociala medier gör dig olycklig

8: Sociala medier vill inte att du ska kunna försörja dig

9: Sociala medier omöjliggöra politik

10: Sociala medier hatar din själ

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Opinion live våren 2018

Mer i ämnet