Johanna Jaara Åstrand Foto: Pressbild
Debattinlägg

”Ta kontroll över företagen på SFI-marknaden!”

Publicerad

OPINION · ”Efter avslöjandet om SFI-bluffen i Stockholm kräver vi att modellen med offentlig upphandling av SFI skrotas och att stat och kommun kraftigt skärper sin tillsyn av de privata aktörer som anlitas inom vuxenutbildningen”, skriver lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstraand.

Om debattören

Johanna Jaara Åstrand
Förbundsordförande Lärarförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Avslöjandet i TV4:as Kalla Fakta om hur skolföretaget Astar lurat Stockholms stad och gravt misskött sin SFI-utbildning är både upprörande och belysande.

Astar har systematiskt haft helt obehöriga lärare, undermåliga läromedel och en allmänt kaotisk situation har blivit följden för eleverna. Samtidigt har Astars ägare, Thoréngruppen, plockat ut mångmiljonvinster årligen på skattebetalarnas bekostnad.

Detta måste bli en ögonöppnare för politikerna. Det är hög tid att kraftigt skärpa kontrollen av den så kallade marknaden för vuxenutbildning och svenska för invandrare, SFI. Hela systemet med offentlig upphandling för att anlita privata skolföretag inom Komvux borde överges. 

I den vanliga grund- och gymnasieskolan gäller fritt skolval där finansieringen följer den enskilda eleven. Inom vuxenutbildningen råder en annan modell.

Där upphandlas stora delar av vuxenutbildningen, och elever studerar kurser hos vitt skilda utbildningsanordnare. Nästan hälften av alla kursdeltagare inom Komvux går en kurs hos en privat utbildningsanordnare.

Tyvärr vilar något av ett löjets skimmer över hur kommunerna egentligen går till väga för att handla upp utbildningstjänster.

I de anbud som lämnas in bedyras hur utbildningarna ska bedrivas med den allra högsta kvalitet, men verkligheten kan ofta bli något helt annat. Anbuden är bara papperstigrar.

Men kommunerna litar blint på det som är skrivet och anlitar i allmänhet den som lovat mest. Hur det sedan går i praktiken är skolföretaget Astar ett exempel på.

”Vi är grundlurande” utropar ansvariga på Stockholms stad. Ja, verkligen.

Men vilken kontroll har kommunen egentligen haft över hur företaget skött sitt uppdrag att bedriva SFI med tillräcklig kvalitet?

Faktiskt ingen alls. Det är dråpligt att ta del av hur skolföretaget lurat kommunens utsända inspektörer genom att sätta in extra lärare just vid inspektionstillfället. 

Kommunen har ju föranmält sin inspektion! Det är lite som att be om att få bli lurad. Oanmälda inspektioner och uppföljning av hur elevernas lärande utvecklas borde vara en självklarhet.

Att merparten av tillsynen av den privata vuxenutbildningen sköts av varje enskild kommun är problematiskt. Staten borde ta ett större ansvar än vad som görs idag.

Den i regeringen ansvariga ministern, Anna Ekström, borde låta utreda en ny modell för hur det ska gå till när kommunerna anlitar privata företag för att bedriva vuxenutbildning och SFI.

Dagens system fungerar uppenbarligen inte. Det tenderar dessutom att skapa en osäkerhet och ryckighet i verksamheten.

Rapporter från medlemmar i Lärarförbundet vittnar om att modellen leder till osäkra anställningar, kortsiktiga lösningar kring lokaler och kursupplägg, samt uteblivna satsningar på löner och kompetensutveckling.

Visst kommer det även framöver finnas behov av privata aktörer, men att så mycket som hälften av all vuxenutbildning drivs i privat regi är för mycket – i vart fall så länge stat och kommun inte visar att de har kontroll över kvaliteten. 

Vuxenutbildning och SFI är för viktigt för att behandlas så slarvigt som idag. Menar man allvar med att ge människor en andra chans och nyanlända rimliga förutsättningar att lära sig svenska, så krävs schyssta förutsättningar till de lärare och elever som gör jobbet.

Eller är det inte viktigt att ge alla en verklig chans att etablera sig på arbetsmarknaden och i det svenska samhället?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.