Foto: Adam Ihse/TT
Debattinlägg

”Se över säkerheten på skolorna”

Skolattacken i Trollhättan ·

”Jag tycker att skolan måste vara öppen mot samhället. Jag vill helst inte se metalldetektorer eller säkerhetsvakter i våra skolor. Men det betyder inte att vem som helst ska kunna gå in på en skola”, skriver Bo Jansson.

Om debattören

Bo Jansson
Ordförande Lärarnas Riksförbund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Skolan ska vara en öppen plats, men inte en oskyddad plats.

Lärarnas Riksförbund kräver att arbetsmiljön prioriteras och säkerheten stärks på landets skolor.

Dagen efter den fruktansvärda tragedin i Trollhättan där tre personer dödats och två skadats vid en attack på i Kronans skola känner jag en stor tomhet och sorg. Jag vill uttrycka mitt stöd till alla de drabbade.

Flaggan hängde på halv stång utanför kommunhuset. När jag igår kväll lade ner blommor vid skolan och talade med medlemmar och personal var känslan av overklighet stark.

Inte för att vi helt har saknat attacker på skolor i Sverige, utan det har förekommit fler incidenter och händelser genom åren. Men aldrig något som detta.

Jag tycker att skolan måste vara öppen mot samhället. Jag vill helst inte se metalldetektorer eller säkerhetsvakter i våra skolor. Men det betyder inte att vem som helst ska kunna gå in på en skola.

På en vanlig arbetsplats finns det passerkort och det är inte öppet för vem som helst. Vi måste ha en trygg arbetsplats för lärare och elever. Vi måste prioritera deras arbetsmiljö.

Detta är en attack inte bara på dem som drabbades direkt idag – utan också på den trygghet och säkerhet som vi har varit så stolta över i den svenska skolan.

Lärare och elever har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Hur ska vi annars få ett bra – och öppet – samhälle?

Vi har sett och hört om hemska skolskjutningar och attacker, framförallt i USA, men det blir så mycket närmare och mer påtagligt när det inträffar här, i en svensk skola.

Att förlora en nära anhörig och arbetskamrat – och att elever skadas allvarligt genom en sådan här attack – är något som bara inte får hända.

Om polisens besked idag att det ligger hatbrottsmotiv bakom dådet stämmer är vi inne i en ny fas. Hatet har länge varit synligt i Sverige, men nu ser vi de yttersta konsekvenserna.

Vi lärare och andra i skolan har länge varnat för den växande intoleransen och rädslan. 

Det arbete för tolerans som bedrivits i Kungälv och nu fått spridning genom det nyinrättade Segerstedtsinstitutet vid Göteborgs universitet bir nu ännu viktigare. Vi i Lärarna Riksförbund stödjer detta arbete och vi samarbetar även med stitelsen Expo samt också med den lärarledda verksamheten i den ideella föreningen New Connexion, som arbetar mot rasism och för öppenhet och förståelse. 

Alla god krafter måste förenas.

Jag hoppas nu att vi alla kan samlas mot hatet och våldet, och för gemenskap och att vi inser behovet av en skola som skapar en trygg atmosfär. En skola där nyfikenhet och kunskapstörst – men också vänskap, skratt och värme – får stå i centrum.

För att det ska lyckas, så behöver vi alla ta vårt ansvar för det samhällsklimat som råder. Låt inte hatet och våldet segra – vare sig direkt eller genom att vi tvingas överge vårt öppna samhälle.

Men låt oss också se till att skapa en trygg arbetsmiljö för lärare och elever.

Nu kräver vi i Lärarnas Riksförbund att landets kommuner och friskolor ser över säkerheten på sina skolor.

Att Sveriges största arbetsplats är ett område där vem som helst kan gå in utan kontroll måste tyvärr nu höra till en svunnen tid. Där måste vi nu våga tänka om. Skolan måste vara en säker plats för såväl elever som personal.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.