Juan Guaidó-anhängare jublar under en demonstration i Caracas den 12 februari. Foto: Federico Parra/AFP
Debattinlägg

”Juan Guaidó måste få Europas stöd”

Uppdaterad
Publicerad

”När en befolkning söker stöd för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter ska vi i Europa räcka ut en hjälpande hand. Det gäller även om sittande regimen och dess företrädare definierar sig som socialister”, skriver Adaktusson om krisen i Venezuela.

Om debattören

Lars Adaktusson (KD)
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Venezuela står på randen till politisk kollaps med en växande humanitär kris som direkt konsekvens. FN beräknar att omkring tre miljoner venezuelaner har tvingats fly från landet de senaste åren.

Maktfullkomligheten från president Nicolás Maduro tycks inte känna några gränser – inte ens livsnödvändig internationell nödhjälp tillåts komma fram till den svårt plågade befolkningen.

Som många gånger tidigare när det gäller det socialistiska experimentet i Venezuela blundar Europas kommunist- och vänsterpartier för den dystra verkligheten.

Frågan är hur många miljoner fler venezuelaner som måste fly från sina hem innan vänstern ser allvaret? Hur många demokratikämpar ytterligare måste sätta livet till innan Europas socialister slutar fabulera om ”ryktesspridning från internationella medier”?

Det är relevanta frågor, hittills bemötta med ideologiskt snömos.

Sanningen är att ökande våld, havererande ekonomi och växande fattigdom just nu får Venezuela att balansera vid avgrunden. Trots detta har EU:s utrikestjänst, med socialisten Federica Mogherini i spetsen, under lång tid agerat både undfallande och senfärdigt.

Samma senfärdighet har även präglat den svenska regeringen.

Det var först efter starka påtryckningar och en dramatisk händelseutveckling som utrikesminister Margot Wallström förmådde ställa sig bakom talmannen i Venezuelas parlament, Juan Guaidó, som tillfällig president. 

Saktfärdigheten i svenska Utrikesdepartementet föregicks av en viktig omröstning i EU-parlamentet.

I omröstningen utmärkte sig Sveriges socialdemokrater genom att i strid mot sin egen partigrupp rösta nej till en resolution som erkänner Juan Guaidó som legitim ledare tills nyval genomförts i Venezuela.

En stor majoritet av ledamöterna röstade för resolutionen, men Socialdemokraterna, med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, röstade nej. 

Trots sveket från den svenska vänstern och trots det socialistiska experimentet finns förutsättningar för att bygga ett väl fungerande venezuelanskt samhälle, inte minst genom att tillvarata landets naturresurser. 

Det politiska vanstyret påverkar även grannländerna. Mer än en miljon venezuelaner har flytt till Colombia och en halv miljon befinner sig i Peru. Hjälporganisationer i grannländerna uppskattar att omkring femtusen venezuelaner tvingas lämna landet varje dag.

Effekterna av detta är bland annat att gränsstäderna inte klarar att ta emot alla flyktingar och att skrupelfria människosmugglare utnyttjar situationen. Brottsligheten, korruptionen och våldet ökar, inte enbart i Venezuela utan också i närområdet.

I dagsläget finns inget som tyder på att situationen kommer att förbättras – FN:s flyktingorgan UNCHR bedömer att ytterligare två miljoner människor kommer att lämna Venezuela under 2019.

Det är uppenbart att grannländerna och de demokratiska nationerna i Latinamerika inser allvaret i situationen och behovet av akut stöd till venezuelanerna – nu är det hög tid att även Europa agerar. I det som beskrivs som regionens värsta flyktingkris krävs omedelbart europeiskt stöd till de länder som tar emot människor på flykt.

Till detta kommer att EU måste samlas bakom en gemensam politisk hållning när det gäller Venezuela. Juan Guaidó måste få Europas stöd för att kunna genomföra fria och demokratiska val, samtidigt som EU:s sanktionslista bör utökas med ytterligare företrädare för den venezuelanska regimen.

När en befolkning söker stöd för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter ska vi i Europa räcka ut en hjälpande hand. Det gäller även om sittande regimen och dess företrädare definierar sig som socialister. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.