Foto: SVT / Maria Prytz
Debattinlägg

”Blås ut ljusen i jul”

Julen ·

”Jag vet, jag är tjötig, som vi säger i Göteborg, men det är mycket bättre att du blåser ut ljusen än att vi brandmän kommer hem till dig och behöver blåsa ut dem med våra vattenslangar”, skriver Lasse Gustavsson.

Om debattören

Lasse Gustavson
Tidigare brandman, utbildningskonsult

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tänk dig att du öppnar dörren till en lägenhet, du ser en dörrmatta som det står God Jul på. Innanför, i hallen, står en liten keramiktomte.

Ovanför dörren in till vardagsrummet hänger misteln, och ställer man sig där under så kanske man får sig en liten puss?

Låt oss nu gå in i vardagsrummet; du ser girlanger över högtalarna – där det är tänkt att det skall strömma ut glad och positiv julmusik. Och så julens stolthet, granen: glitter, färgglada julgranskulor och andra söta figurer, plus en hög av julklappar med fyndiga rim och rosetter och under allt detta en matta med renar, slädar och rimfrost. I fönstret hänger en adventsstjärna av halm.

Tänk dig nu att allt detta är svart. Kolsvart.

Rök från brinnande plast, stickande, frän och luktar syrligt. Hela lägenheten är förstörd.

Det första adventsljuset har brunnit ned i mossan, vilket har gjort att de andra ljusen blivit böjliga och servetterna, bordduken eller så gardinerna vid fönstren, har antänts. Detta är en syn som brandmän möter nästan varje dag under december månad.

Statistiken visar att cirka 70 procent av bränderna under julmånaden beror på levande ljus. Det gör december månad till den mest branddrabbade månaden under året, enligt Brandskyddsföreningen.

Och så här är stämningen just nu på alla brandstationer runtom i Sverige. Vid ungefär vid nio, tio tiden på morgonen, så går alla brandmän på tå. Man väntar och anar…

När jag jobbade som brandman, så visste vi att någonstans, i ett hus eller en lägenhet så hade en familjmedlem i Göteborg gått upp klockan sju på morgonen och tänt de levande ljusen, gjort frukost och väckt de andra i familjen.

De hade satt sig ned för att äta. Efter ett tag säger någon plötsligt:

– Oj, vad tiden går!

Föräldrarna hade då tänt de vanliga lamporna, packat ned lapptoppen i väskan, klätt på alla ungarna och rusat iväg till skola och jobb. Men de har glömt en sak: de hade inte släckt ljusstaken.

Jag kommer ihåg en decemberförmiddag när en familj stod handfallet på sin tomt och tittade: de enda de hade var kläderna de bar på kroppen. Allt annat hade brunnit ned. Deras hem var nu en pyrande svart hög.

Men ni skall veta att jag tycker om ljus. Ljusen i ljusstaken är ju egentligen till för att det skall bli en avkoppling, det är stressen kring julen som är den stora boven.

Sedan har vi de här ljusgrupperna som folk sätter med, med ljus i olika höjd.

Det ser snyggt ut, men då skall man veta det att just längden på ljusen påverkar varandra och bildar olika slags värmekällor, vilka gör att stearin och annat rinner ut och så ligger där granris under porslinstallriken och rätt var det är blir hela den där ”Sköna Hem dekorationen”, lite som att folk har anlagt en brasa.

Grundtanken är: lämna aldrig ett rum med ett brinnande ljus!

Sedan en sak till: det är väldigt lämpligt att kontrollera brandvarnaren till jul

I samma stund som du plockar fram ljusstaken, adventsstjärnor och annat, byt då batteri på dina brandvarnare – och jag vill att du har åtminstonde  två stycken i din lägenhet eller i ditt hus.

Och du, ställ inte ljusstaken på fönsterbrädan – så att gardinerna kommer åt den. Och vad var det som jag sade nu? Blås ut ljusen när du lämnar rummet!

Jag vet, jag är tjötig, som vi säger i Göteborg, men det är mycket bättre det än att vi brandmän kommer hem till dig och behöver blåsa ut dem med våra vattenslangar.

Om Lasse Gustavson:

Lasse Gustavsson var 24 år och ny på jobbet som brandman. Han hade jobbat i en vecka när han tillsammans med en kollega hamnade mitt i ett eldhav. En gasledning i oljehamnen i Göteborg hade sprängts. Lasse överlevde hettan på 800 grader. Hans kollega dog. Lasse kom tillbaka till jobbet som brandman efter två års sjukvård och många operationer. Idag arbetar han som utbildningskonsult.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.